Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Levičania prežívali strach: Ohlásili podozrenie na rádioaktívnu látku, zásah hasičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LEVICE- Levickí hasiči zasahovali v utorok 11. júla krátko pred 21.00 h pri nahlásenej rádioaktívnej látke na Pivničnej ulici v Leviciach. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Michal Varga, hasiči po príchode na miesto prieskumom zistili, že ide o žiarič na kontrolu zvarov.

Podľa jeho ďalších slov žiarič bol mimo vozovky v trávnatej ploche, pravdepodobne pri prevoze vypadol z auta. "Na mieste sa nachádzala hliadka polície, nahlasovateľ a zamestnanci firmy, ktorej žiarič patril. Od zamestnancov hasiči zistili, že žiarič je zabezpečený a nemal by vyžarovať neprípustné hodnoty. Má však ale zlomený úchyt na prenášanie. Miesto udalosti s pomocou hliadok polície hasiči uzavreli a vytýčili približne 50 metrov širokú nebezpečnú zónu," uviedol Varga.

Po zotmení miesto udalosti osvetlili pomocou svetelného stožiara a pomocou dozimetra priestor v zóne a v tesnej blízkosti žiariča monitorovali. "Namerané hodnoty v tesnej blízkosti. približne desať centimetrov. boli 41,0 mikrosieverta, vo vzdialenosti približne dva metre a viac namerali bežné žiarenie. Na miesto udalosti povolali Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany (KCHLCO) Nitra, vyrozumeli regionálny úrad verejného zdravotníctva a prostredníctvom zamestnancov aj majiteľa firmy, ktorému žiarič patril," dodal hovorca. "Po príchode a informovaní KCHLCO Nitra vykonali kontrolné meranie, ktoré potvrdilo, že vyžarovanie žiariča neprekračuje povolené hodnoty," ukončil Varga.

Viac o téme: LeviceRadioaktívna látka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu