Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý piťovec si vypočul verdikt, spisovateľa z radov takáčovcov ponechali vo väzbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na tri a pol roka nepodmienečne uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici pre 31-ročného Tomáša Sedláka z Bratislavy.

Senát tak rozhodol po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a bývalý príslušník bratislavského podsvetia zo skupiny piťovcov. Rozsudok je právoplatný a Sedláka hneď po jeho vyhlásení eskortovali do výkonu trestu v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sedlák sa priznal k členstvu v zločineckej skupine piťovcov a k zločinom krivej výpovede a krivej prísahy.

V skupine pôsobil ako člen výjazdu v rokoch 2006 až 2014. Výjazdové skupiny gangu operatívne riešili problémy a konflikty, ktoré mali podnikatelia, resp. osoby patriace do ochrannej sféry pôsobenia piťovcov. Plnili aj úlohy trestného charakteru, ktoré im zadávali vyššie postavení členovia gangu.

Okrem pôsobenia v skupine sa Sedlák priznal ku krivému svedectvu a krivej prísahe, čo spáchal v roku 2006. V marci sa v bare v bratislavskej Petržalke stal terčom útoku istého muža. Ten ho nožom viackrát zasiahol do rôznych oblastí tela, z čoho sa Sedlák zotavoval takmer mesiac. Neskôr sa Sedlák za 120 tisíc korún nechal prehovoriť na zmenu prvotnej výpovede a nahovoril na to i svojich troch kamarátov, že útočníkom bol niekto iný. Zo 120 tisíc korún si Sedlák nechal polovicu a zvyšok rozdelil medzi trio krivo svedčiacich komplicov. Na základe výpovede Sedláka a kamarátov nebolo vtedy možné začať trestné stíhanie určitej osoby.

Po šiestich rokoch však Sedlák i kamaráti sa rozhodli povedať, ako to v skutočnosti bolo. Sedláka obvinili zo zločinu krivej výpovede a krivej prísahy, za čo mohol dostať trest od päť do desať rokov odňatia slobody nepodmienečne. Prokurátor vzhľadom na priznanie mal právo navrhnúť nižší trest o jednu tretinu.

Spisovateľa z radov takáčovcov ponechali vo väzbe

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pre prípravné konanie v Banskej Bystrici dnes zamietol žiadosť o prepustenie z väzby expolicajta Václava K., stíhaného v kauze takáčovcov. Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený podal voči nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Václav K. je známy aj ako spisovateľ pod menom Václav Neuer.

Bývalého elitného policajta a spisovateľa stíhajú so skupinou podsvetia zvaných takáčovci, pôsobiacich pod vedením Ľubomíra K., zvaným Kudla. Raziu na takáčovcov urobila polícia koncom januára, ale spisovateľa vtedy nezadržali a vo februári sa prihlásil sám. Sudca ŠTS ho následne vzal do väzby pre obavu z možného úteku. Václava K. vinia z členstva v zločineckej skupine, podvodu, nátlaku a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Takáčovcov okolo Kudlu zadržali pri policajnej akcii pod názvom Aladin v nedeľu 29. januára tohto roku. Obvinení sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné súvisiace trestné činy, ako je vydieranie, hrubý nátlak, poškodzovanie cudzej veci a iné. Podľa prokuratúry trestnú činnosť páchali od roku 2009 do súčasnosti. Medzi zadržanými bol aj bývalý olympionik bobista a športový funkcionár Milan J., ktorého sudca 1. februára zobral do väzby, ale Najvyšší súd SR ho o týždeň na to prepustil na slobodu.

Viac o téme: VerdiktTomáš Sedlák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu