Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Paták zranil petardou na Slovane deväť ľudí: Dostal len mierny trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Za výbuch na štadióne Slovana v auguste 2013 dnes odsúdila sudkyňa Okresného súdu Bratislava III obžalovaného Tomáša Patáka na podmienečný trojročný trest odňatia slobody.

"Okresný súd Bratislava III rozhodol tak, že prekvalifikoval skutok z všeobecného ohrozenia na prečin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, uznal obžalovaného vinným a odsúdil ho k trestu odňatia slobody vo výmere tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov s probačným dohľadom. Obžalovanému súd uložil počas tejto skúšobnej doby zákaz návštevy domácich zápasov futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava a zákaz vstupu do futbalového areálu Pasienky. Rozsudok je právoplatný," informoval dnes hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Paták bol obžalovaný z toho, že v auguste 2013 hodil počas futbalového zápasu medzi Slovanom Bratislava a MFK Ružomberok do sektora ružomberských fanúšikov silný delobuch. Výbuch profesionálnej pyrotechniky Delová rana 75 mm, ktorá je predajná len na špeciálne povolenie, rozmetala vtedy dve sedadlá a zranila deväť ľudí, vrátane dvoch detí. Súd doteraz vypočul desiatky svedkov - usporiadateľov, poškodených a fanúšikov z oboch táborov.

Incident sa stal 18. augusta 2013 na štadióne na bratislavských Pasienkoch. Patáka stíhali od novembra 2013, istý čas strávil vo vyšetrovacej väzbe. V roku 2014 na polícii tvrdil, že zapálenú delovú ranu mu niekto dal do ruky a on ju hodil do sektora ružomberských fanúšikov. Vtedy vraj nevedel, čo to je.

K činu sa vraj priznal len preto, aby zapadol do istej partie fanúšikov a mohol s nimi ísť na zápasy v zahraničí. Pred súdom už tvrdil, že je nevinný. "Zbadal som, ako dvaja chalani stáli vedľa seba a jeden z nich hodil delobuch, videl som, ako letí a prská. Potom nastal výbuch," povedal na pojednávaní v roku 2014. Za všeobecné ohrozenie mu pôvodne hrozilo desať- až 15-ročné väzenie.

Viac o téme: PyrotechnikaVýtržnostiSlovanTomáš Paták
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu