Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšia výhra pre Harabina: Disciplinárny senát ho opäť oslobodil

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sudca Štefan Harabin sa výrokmi na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej nedopustil disciplinárneho previnia. Skonštatoval to dnes disciplinárny senát, ktorý Harabina oslobodil spod návrhu predsedníčky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej. Tá žiadala pre sudcu Najvyššieho súdu finančný trest.

Ide o druhé identické rozhodnutie trojčlenného senátu pod vedením trenčianskeho sudcu Juraja Floroviča, ktorý obdobne rozhodol už v máji 2016. Prípad mu však v decembri 2016 vrátil na stôl odvolací senát. Ani dnešné rozhodnutie nie je právoplatné, obe strany sa proti nemu môžu odvolať.

Harabina stíhajú za jeho výroky zo septembra 2015. Na adresu šéfky Najvyššieho súdu vtedy uviedol, že sa riadi podľa verejnej mienky a pokynmi politikov, je svojim spôsobom "chudera" a môže sa stať, že za chvíľu skončí na psychiatrii. Senát dnes zisťoval, čo Harabina viedlo k takejto kritike. Podľa Floroviča mal aj tentoraz pochybnosti o subjektívnej stránke zavinenia.

Dnešné pojednávanie trvalo viac ako sedem hodín v napätej a vyhrotenej atmosfére. Odvolací senát nariadil vypočutie poškodenej Daniely Švecovej, ktorá vysvetlila, že výroky pociťovala ako vážny zásah do svojich osobnostných práv a spôsobili jej značné útrapy. „Pociťovala som to strašne zle,“ povedala Švecová, že mala v dôsledku Harabinových slov sťažený výkon funkcie. „Predsa nie je žiaden dôvod, aby tu bola voči predsedovi Najvyššieho súdu taká neúcta, ako tu prezentuje tento človek,“ uviedla.

Harabin oslobodzujúce rozhodnutie privítal. „Tu vyhrala súdna nezávislosť,“ vyhlásil. „Keby sa pripustil opak, tak to znamená, že za chvíľu aj títo disciplinárni sudcovia by boli stíhaní. To už je potom špirála, ktorá nemá konca kraja,“ obáva sa sudca Najvyššieho súdu.

Harabin pred súdom svoje slová odôvodňoval tým, že bol obeťou šikany zo strany predsedníčky Švecovej. Dialo sa tak podľa neho pre súdne rozhodnutia jeho senátu, ktorý oslobodil viacerých policajtov usvedčených z korupcie pre nezákonnosť policajnej inšpekcie vyšetrujúcej tieto činy.

V minulosti mal pritom Harabin na zákonnosť inšpekcie opačný názor, podobne ako iné trestné senáty a napokon aj trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu. Švecová dnes sudcu kritizovala, že rozhoduje neočakávaným a nepredvídateľným spôsobom a na Najvyššom súde spôsobil stav ťažkej právnej neistoty. Podľa nej sa totiž nemôže zmieriť s tým, že ho vystriedala v čele Najvyššieho súdu.

Harabin sa na pojednávaní dokonca prirovnal k znásilňovanej žene, ktorá v sebaobrane uhryzla útočníka a teraz má byť za to potrestaná. Kým z jeho strany nezaznela žiadna ľútosť za jeho slová, jeho právny zástupca Viliam Dohňanský uviedol, že s výrokmi svojho klienta nesúhlasí.

„Myslím, že sudca sa má krotiť, najmä, keď vystupuje k dámam, ale uvedomte si, že z jeho vyjadrenia cítiť beznádej a aj expresívnymi vyjadreniami sa domáha podpory v súdnom stave, na polícii, prokuratúre, ale aj u občanov,“ obhajoval svojho kolegu, sudcu Dohňanský.

Člen Súdnej rady Ján Havlát, ktorý zastupoval Bajánkovú, v reakcii na rozsudok uviedol, že predsedníčka Súdnej rady by mala podať opravný prostriedok. „Ak by ostal takýto oslobodzujúci výrok senátu, môže sa stať, že ktorýkoľvek sudca by sa na takýto výrok mohol odvolať pritom, ako bude hodnotiť svojho kolegu, svojho nadriadeného, kohokoľvek,“ obáva sa Havlát, že disciplinárny senát smerom k sudcom nevyslal dobrý signál.

„Sudca by sa nemal vyjadrovať k inému sudcovi takýmto spôsobom,“ uviedol známy advokát. „Žiadny etický kódex nikomu, ani notárom, ani exekútorom, ani advokátom, ani lekárom, ani vám novinárom neumožňuje nekolegiálne vyjadrenia vo vzťahu k ďalšiemu kolegovi,“ doplnil Havlát.

Zo strany predsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej a predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej smeruje voči Harabinovi celkom šesť disciplinárnych návrhov, pričom mu hrozí aj najprísnejší trest – strata sudcovskej funkcie. V prípade troch návrhov sa Harabinovi podarilo uspieť, žiaden verdikt však zatiaľ nie je právoplatný.

Viac o téme: Štefan Harabin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu