Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Úrady po celom Slovensku v chaose: Bombový poplach, evakuovali aj škôlku

Evakuácia košického súdu
Evakuácia košického súdu (Zdroj: Foto: mik)

BRATISLAVA - Policajti prehľadávajú všetky okresné súdy na Slovensku, ako aj niektoré krajské súdy. Anonym opäť nahlásil bombu. Evakuovať museli dokonca aj škôlku.

Opäť tak reagujú na ďalší telefonát o uloženej bombe. Podľa informácií polície ju anonym dnes ráno nahlásil na linke 158 a nešpecifikoval, na ktorom súde. Bezpečnostné opatrenia tak museli prijať vo všetkých krajoch. Súdy už v tejto chvíli fungujú v bežnom režime.

Evakuácia škôlky 

Pre anonymné nahlásenie bomby na Okresnom súde v Bánovciach nad Bebravou mesto pristúpilo i k evakuácii susednej materskej školy. Deti z MŠ na ulici Hollého premiestnili do Základnej školy na Duklianskej ulici, informoval hovorca mesta Miroslav Schlesinger. "O deti je dobre postarané a sú v bezpečí. Mesto pre ne zabezpečilo aj prevoz stravy, takže majú všetko k dispozícii," skonštatoval Schlesinger. Svoje deti si rodičia môžu podľa neho vyzdvihnúť priamo v základnej škole.

Pre rovnakú hrozbu evakuovali v dopoludňajších hodinách i budovu Okresného súdu v Prievidzi. Zasahovali tam záchranári z Falck Záchranná, potvrdil to hovorca spoločnosti Vladimír Vanko. 

Evakuácia zamestnancov okresného súdu v Piešťanoch

Polícia uzavrela aj Okresný súd v Piešťanoch. Všetci zamestnanci museli opustiť budovu potom, ako niekto nahlásil bombu bez určenia presnej polohy. Polícia spravila preventívne opatrenia.

Evakuácia súdu v Trebišove.

Trebišov poplach

Hrozba na nitrianskych súdoch

Okresné súdy v Nitrianskom kraji dnes tiež čelili hrozbe bombového útoku. "Na všetkých okresných súdoch v rámci celého Nitrianskeho kraja sme museli robiť prehliadky objektov. Niektoré sú už ukončené, niektoré ešte pokračujú. Okresný súd v Nitre už normálne funguje,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková.

Hrozba na bratislavských súdoch

Prehliadky budov súdov sa uskutočnili v súvislosti s preverovaním oznámenia prijatého v Košiciach. To sa týkalo umiestnenia bomby na nešpecifikovanom okresnom súde. Prijatie takejto výhražnej správy potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Policajti v rámci bratislavského kraja vykonali v priebehu dopoludnia na okresných súdoch a krajskom súde nevyhnutné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku občanov, informovala Mihalíková. Prehliadky súdnych budov potvrdili  aj v niektorých ostatných krajoch.

Evakuácia aj v Prešovskom kraji

Nahlásenie výbušniny na súdoch dnes pred deviatou hodinou neznámou osobou spôsobilo evakuáciu súdov aj v Prešovskom kraji. Ako uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová, týkalo sa to všetkých ôsmich okresných súdov v kraji, nie však Krajského súdu v Prešove. Policajti priebežne prehľadávajú súdne budovy. Zhruba po dvoch hodinách bombu vylúčili na súdoch v Prešove a v Humennom a mohlo sa tam začať pracovať. Niektoré pojednávania zvolané na dnešný deň sa budú konať, pre viaceré však museli určiť náhradný termín. Podľa Petrufovej väčšina súdov v kraji bola ešte aj po troch hodinách zatvorená a sú tam policajti so psami cvičenými na vyhľadávanie výbušnín.

V Žilinskom kraji bombu nenašli 

V súvislosti s oznámením v Košickom kraji vykonala polícia v Žilinskom kraji v pondelok dopoludnia všetky potrebné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku, do ktorých boli nasadené všetky dostupné sily a prostriedky. "Policajti vykonali pyrotechnické prehliadky na všetkých okresných súdoch v rámci Žilinského kraja s negatívnym výsledkom," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Radko Moravčík.

Okresné úrady nie sú prístupné verejnosti

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že väčšina pracovísk okresných úradov v Považskej Bystrici, Novom Meste nad Váhom a Žiari nad Hronom nie je v týchto chvíľach dostupných verejnosti. Polícia tam totiž vykonáva bezpečnostné prehliadky z dôvodu anonymného hlásenia o uložení bomby. Prehliadky podľa rezortu potrvajú niekoľko hodín. V Považskej Bystrici však podľa ministerstva stále poskytuje služby odbor katastra a v Žiari nad Hronom odbor katastra a odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií. Tieto pracoviská totiž sídlia na iných adresách ako centrály úradov a ich klientske centrá.

Časté bombové vyhrážky 

Slovenské súdy čelia anonymným bombovým vyhrážkam často. Naposledy sa tak stalo minulý týždeň, kedy boli prijaté až dve bombové hrozby. V stredu 5. apríla preverovala polícia hrozbu na nešpecifikovanom krajskom súde. Oznámenie prijal Krajský súd v Banskej Bystrici. V pondelok 3. apríla prehľadala polícia v Košiciach pre anonymný telefonát budovu krajského a troch okresných súdov.

V Košiciach je najviac hlásení

Od začiatku tohto roka museli budovu košických súdov evakuovať už po trinástykrát. Na Slovensku totiž od začiatku tohto roku nahlásili anonymní telefonujúci okrem Košíc ešte dve bomby, a to v Banskej Bystrici. Košice v tejto nelichotivej štatistike suverejne vedú a opäť išlo o falošný poplach a polícia po páchateľovi intenzívne pátra. Za šírenie poplašných správ mu hrozí 3 až 8 rokov väzenia.

Vlani riešili policajti 11 prípadov šírenia poplašnej správy, ani jeden z nich nebol doposiaľ objasnený. V roku 2015 riešili rovnaký počet (11) takýchto prípadov, pričom tri sú objasnené. "Krajské riaditeľstvo PZ Košice využije všetky zákonné možnosti na zistenie páchateľa týchto trestných činov. Za tým účelom boli zo strany služby kriminálnej polície OR PZ ako aj KR PZ v Košiciach prijaté opatrenia na odhalenie týchto trestných činov, ktoré bližšie špecifikovať nebudeme. Môžeme verejnosť ubezpečiť, že na objasnení týchto prípadov intenzívne pracujeme, všetky prípady analyzujeme aj v nadväznosti na prebiehajúce konania na súdoch. Veríme, že všetky tieto opatrenia v blízkej dobe prinesú pozitívne výsledky. Objasňovanie týchto prípadov je naozaj náročné. Ako sme už avizovali, kriminálna polícia disponuje určitými informáciami, ktoré by v blízkej dobe mohli smerovať k vzneseniu obvinenia, avšak bližšie sa k týmto skutočnostiam vyjadriť nemôžeme,“ informovala hovorkyňa košických policajtovJana Mesárová.

Viac o téme: BombaOkresné súdySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu