Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci pripravili pre záchranárov v Tatrách prácu: Turisti mali vážne zlomeniny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári pomáhali dnes dvom turistom vo Vysokých Tatrách. Muž utrpel pravdepodobne zlomeninu dolnej končatiny, žena stehennej kosti. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Slovenský turista (37) si počas sánkovania nárazom do prekážky spôsobil asi zlomeninu dolnej končatiny v oblasti členka. Nachádzal sa pri hornej stanici pozemnej lanovej dráhy na Hrebienku. Záchranári HZS mu poskytli prvú pomoc, končatinu zafixovali a snežným skútrom transportovali do Starého Smokovca, kde ho odovzdali posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Krátko nato požiadali náhodní turisti o pomoc pre 64–ročnú ženu slovenskej národnosti, ktorá sa na magistrále medzi Hrebienkom a Rainerovou chatou pošmykla a pri páde utrpela pravdepodobne zlomeninu stehennej kosti. Po ošetrení a zafixovaní zranenej končatiny ju rovnako previezli do Starého Smokovca, odkiaľ pokračovala na ďalšie ošetrenie do popradskej nemocnice.

Leteckí záchranári z Popradu a Žiliny pomáhali trom zraneným lyžiarkam

Leteckí záchranári pomáhali dnes trom zraneným lyžiarkam. Predpoludním zasahovali na Martinských Holiach a neskôr v Bachledovej doline.

"Najskôr leteli žilinskí záchranári na pomoc 25-ročnej snoubordistke, ktorá si pádom na lyžiarskom svahu na Martinských Holiach poranila ľavé rameno a hlavu, na pád si nepamätala. Pilot vrtuľníka pristál na vhodnej pristávacej ploche na lyžiarskom svahu. Tam si pacientku prevzali od horských záchranárov, ktorí jej poskytli primárne zdravotné ošetrenie. Po doplnení liečby bola mladá žena preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave letecky prevezená do Univerzitnej nemocnice v Martine," o tom informovala hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

K ďalším dvom lyžiarskym úrazom letela posádka leteckých záchranárov z Popradu. "Na lyžiarskom svahu v Bachledovej doline preletela cez pevnú prekážku 12-ročná lyžiarka, pričom si zranila dolnú a hornú končatinu. Členovia Tatranskej horskej služby – dobrovoľný zbor (THS-DZ) zranené dievča primárne ošetrili a skútrom vyviezli k vyhliadkovej veži, kde ich už čakala posádka leteckých záchranárov. Lekárka pacientke zranenia zafixovala a po preložení na palubu vrtuľníka bola letecky prevezená do popradskej nemocnice," vysvetlila Hopjaková.

Priamo odtiaľ letela posádka opäť do Bachledovej doliny. "Tentoraz ich pomoc potrebovala 21-ročná lyžiarka, ktorá na lyžiarskom svahu spadla a poranila si pravý členok. V spolupráci s THS–DZ bola preložená na palubu vrtuľníka a so suspektnou zlomeninou členka smerovali leteckí záchranári s pacientkou na palube opäť do popradskej nemocnice," dodala hovorkyňa.

Viac o téme: Vysoké TatryHorskí záchranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu