Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

FOTO Tragický požiar v Dúbravke: Z bytu vyniesli tri osoby, žena (†20) zraneniam podľahla

Nešťastie v Dúbravke Zobraziť galériu (2)
Nešťastie v Dúbravke (Zdroj: Foto: HAZZ)

BRATISLAVA - Pekelnú noc zažili obyvatelia bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Viac ako 20 bratislavských hasičov od štvrtka 22-hej hodiny zasahovalo pri požiari bytu na ulici Ľuda Zúbka 15. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Jedna žena, žiaľ, neprežila.

"Po príchode na miesto spozorovali policajti plamene šíriace sa z jedného z bytov obytného domu na uvedenej ulici. Policajti sa bezodkladne presunuli do vchodu tohto domu odkiaľ odviedli staršiu, dezorientovanú ženu, ktorá pravdepodobne požiarom utrpela zranenia a popáleniny," opísal hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff.  

Po príchode zdravotníkov policajti pokračovali s evakuáciou osôb na prvých troch poschodiach domu, pričom pomáhali obyvateľom a usmerňovali ich pri evakuovaní. Na miesto v krátko čase dorazili hasiči, ktorí v záchranných, evakuačných a hasiacich prácach pokračovali.

Neprežila jedna žena

Pri hasení požiaru na chodbe jedného z pochodí obytného domu našli mladú ženu. "20-ročnú ženu sme na mieste oživovali niekoľko desiatok minút, žiaľ, bezúspešne," informoval hovorca záchranárov Boris Chmel a doplnil: "60-ročnú ženu sme s popáleninami previezli do univerzitnej nemocnice na Antolskej ulici, 43-ročnú ženu intoxikovanú splodinani horenia sme previezli do nemocnice na Kramáre, intoxikovaného 22- ročného muža do nemocnice v Ružinove. Intoxikovaných 40-ročného muža a 46-ročnú ženu sme previezli do univerzitnej nemocnice v Starom Meste a 66-ročnú ženu taktiež intoxikovanú sme previezli do nemocnice na Kramároch."   

Požiar vypukol v byte 

Požiar vznikol v byte v kuchyni na treťom podlaží, pričom došlo k silnému zadymeniu spoločných priestorov schodiska od tretieho až po ôsme podlažie. "Hasiči vyniesli z týchto priestorov tri intoxikované a popálené osoby v bezvedomí. Jedna osoba svojim zraneniam na mieste podľahla," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

FOTO Tragický požiar v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

Z ostatných bytov hasiči evakuovali 25 obyvateľov, ktorých prichýlili v evakuačnom autobuse, kde prebiehala ich zdravotná diagnostika. Na miesto udalosti ešte v noci smerovala expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiaru a psychologická služba. "Zasahujúci hasiči okrem činností spojených s likvidáciou požiaru vykonávali merania koncentrácií nebezpečných látok v ovzduší, kontrolovali byty a vyvádzali osoby z bytového domu," podotkla Farkasová.


Prečítajte si aj:

Bratislavčania zažili noc ako z hororu: FOTO Masívny požiar zachvátil sídlisko, evakuácia!


Vyvedeným osobám bola poskytnutá prvá predlekárska pomoc. Po likvidácii požiaru boli zadymené priestory odvetrané a miesto požiaru prekontrolované. "Na mieste zasahovalo 23 príslušníkov so 7 kusmi hasičskej techniky," doplnila hovorkyňa hasičov. "Na miesto sa dostavili zisťovatelia príčin požiarov, ktorí sa však k ich presným príčinám vyjadriť nevedeli," ozrejmil Szeiff. 

FOTO Tragický požiar v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: HAZZ)

Dvaja sú vo vážnom stave

Zranení skončili v bratislavskej nemocnici. "V Univerzitnej nemocnici Bratislava je hospitalizovaných sedem pacientov, naši zdravotníci im poskytujú zdravotnú starostlivosť, ktorú si ich stav vyžaduje, dvaja z nich sú vo vážnom stave. V Nemocnici Ružinov sme po požiari prijali dvoch ľudí, dvaja pacienti sú hospitalizovaní v nemocnici na Kramároch, dvaja v nemocnici v Starom Meste a jeden pacient v nemocnici na Antolskej ulici v Petržalke. Dôvodom hospitalizácie sú popáleniny, v niektorých prípadoch nadýchanie splodín," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová.

Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. "Presné príčiny, ako aj okolnosti, ktoré tomuto požiaru predchádzali, sú v súčasnej dobe predmetom vyšetrovania," uzavrel policajný hovorca.

 

Viac o téme: PožiarTragédiaDúbravka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu