Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Miroslav (57) z Čierneho Balogu sa prerátal: Spreneveril tisíce eur, svoje konanie oľutoval

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Na trest odňatia slobody tri roky s podmienečným odkladom na päť rokov za zločin sprenevery takmer 120 tisíc eur odsúdil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici bývalého správcu konkurznej podstaty 57-ročného právnika Miroslava M. z Čierneho Balogu. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa prokurátor, požadujúci nepodmienečný trest odňatia slobody.

Právnik spreneveru pôsobil ako správca konkurznej podstaty v troch prípadoch. Počas konkurzu vyberal z účtov úpadcov postupne rôzne sumy peňazí. Po tom, ako ho z funkcie správcu odvolali, stratil oprávnenie nakladať s majetkom úpadcov. Peniaze pochádzajúce zo speňaženia konkurznej podstaty a patriace úpadcom, však nevydal novému správcovi konkurznej podstaty, ani nevrátil na bankové účty spoločností v konkurze. Celkovú škodu vyčíslili na 119 554 eur. 

Právnik svoje konanie na súde priznal a oľutoval. Senát to akceptoval ako významnú poľahčujúcu okolnosť a uložil mu podmienečný trest s probačným dohľadom súdu. Zároveň ho zaviazal povinnosťou v skúšobnej dobe nahradiť spôsobenú škodu. Navyše mu na osem rokov zakázal vykonávať funkciu správcu konkurznej podstaty. 

Viac o téme: SpreneveraČierny Balog
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu