Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Harabin si môže vydýchnuť, Švecová neuspela s trestným oznámením pre údajné ohováranie

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová neuspela s trestným oznámením na sudcu Štefana Harabina pre údajné ohováranie. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Švecová podala na Harabina trestné oznámenie v súvislosti s jeho medializovanými výrokmi. Mala podozrenie, že bol spáchaný prečin ohovárania. Harabin pred marcovými parlamentnými voľbami o šéfke NS uviedol, že organizovala na pôde súdu míting politickej strany. Šlo o kritiku prezentačnej akcie súkromnej spoločnosti ohľadom tretieho dôchodkového piliera v budove NS.

Generálna prokuratúra podnet odstúpila na políciu. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I oznámenie uznesením z 28. apríla odmietol, informovala Predajňová. Prokuratúre bolo uznesenie doručené 3. mája, pričom ešte nie je právoplatné, doplnila. „Predsedníčka Najvyššieho súdu podala proti tomuto uzneseniu sťažnosť v riadnom termíne priamo prezidentovi Policajného zboru Tiborovi Gašparovi,“ informoval hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík.

Harabin sa dnes pre svoje výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu postaví pred disciplinárny súd. Návrh na jeho stíhanie podala predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková, ktorá navrhuje zníženie jeho funkčného platu o 30 percent na obdobie troch mesiacov. 

Harabin uviedol, že predsedníčka NS je "svojím spôsobom chudera" a môže sa stať, že "skončí na psychiatrii". Jeho stíhanie v Súdnej rade navrhli Ján Kľučka, Elena Berthotyová a Dušan Čimo. Podľa Berthotyovej výrokmi ohrozil dôveryhodnosť justície. Harabin zase vyhlásil, že bude prvý sudca stíhaný za slobodu prejavu.

Viac o téme: Štefan HarabinDaniela Švecová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu