Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Policajtom došla trpezlivosť, zatykač na Puškára: Pozrite sa, čo im odkázal zo zahraničia!

Puškár sa stal hľadanou osobou. Zobraziť galériu (5)
Puškár sa stal hľadanou osobou. (Zdroj: Polícia SR)

BRATISLAVA - Zdá sa, že Peter Puškár si robí z mužov zákona dobrý deň. Potom, čo ho obvinili v kauze podvodov s DPH a policajný šéf ho označil za hlavu celého gangu, sa pod nim zľahla zem. S novinármi veselo komunikuje, na Facebooku sú jeho fotky z nemocnice, no policajtov ťahá za nos. Preto po ňom vyhlásili pátranie a poslali aj fotky, ako by mohol vyzerať! Puškár následne informoval, že sa už na polícii prihlásil, ale vo Viedni.

Puškár po prevalení škandálu s miliónovými podvodmi: FOTO Náhly kolaps na úteku pred políciou!

Začiatkom týždňa realizovala Národná kriminálna agentúra rozsiahlu policajnú akciu zameranú na dokumentovanie trestnej činnosti súvisiacej s daňovými podvodmi. Peter Puškár, brat známej moderátorky, je považovaný za šéfa organizovanej skupiny, ktorý je podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara na úteku a je na neho vydaný zatykač.

Po prevalení sa prípadu však malo prísť Puškárovi tak nevoľno, že skončil v nemocnici. Z doručenia obvinenia sa však stáva hotová fraška.

Policajtom došla trpezlivosť, zatykač
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: GINN.PRESS)

Puškár bol podľa Tibora Gašpara opakovane predvolaný na výsluch, no nedostavil sa. Puškár však tieto skutočnosti vidí inak. "Verejne oznamujem, že zajtra 15.4.2016 ma môže prísť vypočuť hneď do nemocnice. Som síce PN ale už schopní niečo k veci povedať a keďže mi stále nedoručili obvinenie, ktoré sa bežne posiela poštou, tak ju vyzývam, aby mi ho teda doručila tak ako ostatným. Nie o tom informovala verejnosť cez médiá, ale tak ako je to uvedené v trestnom poriadku," napísal včera Puškár vo svojom profile na Facebooku na margo komunikácie s vyšetrovateľkou, no miesto jeho nemocničného pobytu zostalo záhadou. Nakoniec prezradil, že vraj Slovensko vymenil za inú krajinu a dnes vyšetrovateľke oznámil, kam za ním môže prísť.

"Dnes ma prepúšťajú z nemocnice vo Viedni, adresu vám upresním smskou, aby ste mali dosť času sem prísť. Prepustený budem najskôr o 12:00. Doručte mi teda láskavo to obvinenie. Keďže som bol našťastie služobne vo Viedni, keď som skolaboval a tu je to zdravotníctvo nerozkradnuté a personál má naozaj prístup, že cíti človek, že sa mu zlepšuje stav. Rozprávajú tu po slovensky a s úsmevom. Sestričky sú normálne zaplatené a nemusia štrajkovať. Nemusíte si sem nosiť wc papier, uterák ani pyžamo. Nemajú tu predražené CTčka a nerozkradnuté nemocnice. Takto by to mohlo fungovať aj na Slovensku. Stačí na to len, aby občania chceli a nielen frflali, ale jasne dali najavo svoju nespokojnosť," uviedol Puškár, ktorý sa už zjavne cíti lepšie.

O pár hodín neskôr informoval, že ho navštívili rakúski policajti a pridal aj najnovší príspevok o tom, ako si ho vyšetrovateľka pri telefonovaní údajne pomýlila, pravdepodobne s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Keď po čase zistila, že volá s nesprávnou osobou, zložila telefón. Puškár tvrdil, že keď mu obvinenie doručia, pokojne ho prevezme.

Po Puškárovi vyhlásili pátranie, prihlásil sa sám

Polícia však zjavne s Petrom Puškárom stratila trpezlivosť a rozhodla sa po ňom vyhlásiť pátranie. "Polícia v Banskej Bystrici sa obracia na občanov so žiadosťou o pomoc a spoluprácu pri pátraní po hľadanom 40-ročnom JUDr. Mgr. Petrovi Puškárovi, bytom Topoľníky, okr. Dunajská Streda. Hľadaný je obvinený zo spáchania pokračujúceho zločinu podvodu v súbehu s pokračujúcim zločinom skrátenia dane a poistného," informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

"Obvinenému je potrebné doručiť uznesenie o vznesení obvinenia a vypočuť ho ako obvineného. Peter Puškár sa však zdržiava na neznámom mieste a orgánom činným v trestnom konaní pri telefonickom  kontakte poskytuje zavádzajúce informácie o mieste svojho pobytu, resp. hospitalizácie," dodala hovorkyňa s tým, že Puškár je 170 cm vysoký, štíhlej postavy, má hnedé vlasy a zelené oči. Akékoľvek informácie o hľadanom mužovi majú občania oznámiť na najbližšom útvare Policajného zboru, alebo na linku tiesňového volania č. 158. 

Policajtom došla trpezlivosť, zatykač
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: polícia)

Policajtom došla trpezlivosť, zatykač
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: polícia)

Krátko po medializácii pátrania zverejnil Peter Puškár na Facebooku nový status, v ktorom píše, že po tom, ako vyšiel z nemocnice, sa prihlásil na polícii. "Volal som na políciu tam mi zložili, keď som im povedal, že nerozumiem, lebo to nebolo počuť. Vyšetrovateľka mi nedvíha telefón. nereaguje na emaily ani na sms. To keď sa človek odsťahuje zo Slovenska, tak ho dajú počas pobytu v nemocnici do pátrania?," reagoval Puškár, ktorý mal zájsť na políciu vo Viedni.

Policajtom došla trpezlivosť, zatykač
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Peter Puškár)

Obvinených je osem ľudí

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry sa podľa Tibora Gašpara uvedeným daňovým prípadom začali zaoberať začiatkom roku 2013, pričom dozor nad kauzou vykonávala Krajská prokuratúra v Žiline. Na základe dôkazov sa 11. apríla 2016 vykonala zaisťovacia akcia, ktorej účelom bolo zadovážiť ďalšie dôkazy na nosičoch dát, či pomôcky, ako sú pečiatky príslušných spoločností, ale aj fiktívne účtovné doklady. "V rámci zaisťovacej akcie bolo vykonaných 6 domových prehliadok, 3 prehliadky kancelárskych priestorov a bolo predvedených 5 osôb, ktoré boli v ďalšom štádiu konania obvinené. Celkom bolo obvinených 8 osôb, týkalo sa to spomínaných 40 spoločností. Nie je to konečné číslo ani smerom k obvineným, ani čo sa týka spoločností, prípadne rozsahu celej trestnej činnosti," doplnil Gašpar.

Zatykače na hľadané osoby

"Okrem Petra P. je hľadaná políciou v tejto súvislosti jedna žena – obvinená, ktorá je už dlhšiu dobu v pátraní. Bola už právoplatne odsúdená iným súdom, za inú trestnú daňovú vec a mala nastúpiť výkon trestu. Tretí obvinený, ktorého nemá polícia k dispozícii, je tiež v zahraničí. Voči všetkým budú vyhlásené aj pátrania, respektíve u Petra P., kde nie je zatykač a k osobe ďalšieho obvineného, ktorý je v zahraničí, sa bude žiadať od príslušných orgánov vystavenie zatykačov," avizoval policajný prezident. 

Toto počínanie je podľa neho kvalifikované z pohľadu trestného práva ako činnosť organizovanej skupiny, kde bolo vznesené obvinenie za zločin daňového podvodu a za zločin skrátenia dane. "Trest, ktorý hrozí páchateľom tejto trestnej činnosti, je od 7 do 12 rokov," dodal Gašpar.

Viac o téme: Peter Puškár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu