Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza explózie znovu na súde: Obžalovaný Viliam tvrdí, že nemal dôvod na vraždu švagrinej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Kauza explózie v topoľčianskej firme Euromont z augusta 2009 sa dnes dostala pred Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Jeho senát otvoril proces, v ktorom obžaloba viní z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy Viliama M. a Jána K.

Prvý muž si mal objednať a zaplatiť za vraždu svojej švagrinej Zuzany Mišenkovej, druhý obžalovaný, ktorý je vo výkone trestu za iné skutky, ju mal vtedy vykonať. Obaja dnes vyhlásili, že sú nevinní. Ján K. priznal iba nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, čo je súčasťou žalovaného skutku.

Pri výbuchu zahynul Peter Hertl, ktorý doniesol nálož do priestorov predajne. Ján K. ju mal odpáliť na diaľku. Viacerí ľudia pri ňom utrpeli vážne zranenia, najmä popáleniny, dodnes majú problémy so sluchom a dobre nepočujú, ako aj Zuzana Mišenková, ktorá explóziu prežila. Podľa obžaloby Viliam M. sľúbil za jej vraždu 20.000 eur. Sumu 10.000 eur dal Jánovi K. vopred ako zálohu na nákup nástražného výbušného systému.

"Obžaloba je nedôvodná, tento skutok som nespáchal, nemal som dôvod dať zabiť Zuzanu Mišenkovú. Už som bol obvinený z vrážd, lúpeží, krádeží, ale ani jeden skutok sa nepotvrdil," obhajoval sa dnes vo svojej výpovedi Viliam M. Poprel tiež, že v rámci rodiny mal s príbuznými nezhody a že išlo o vybavovanie účtov.

V súvislosti so svojím pobytom vo Venezuele, odkiaľ ho začiatkom roka 2013 eskortovali na Slovensko, vyhlásil, že tam bol na pracovnej návšteve. Senátu predložil doklad, ktorý údajne potvrdzuje jeho prihlásenie tam na pobyt.

"Neušiel som, neskrýval som sa. Keď som odchádzal, nebol som z ničoho obvinený. Na Slovensko ma vydali s mojím súhlasom," zdôraznil Viliam M., ktorý na súd do Banskej Bystrice prišiel ako slobodný človek. Je to posledný prípad, v ktorom doteraz čelí obvineniu.

Ako dodal, spoluobžalovaný Ján K., ktorý ho usvedčuje tak, ako v predchádzajúcich prípadoch, je "notorický klamár". Podľa neho je tiež absurdné, že ďalší svedok, Milan P., ktorý bol v tejto kauze pôvodne obvineným, je dnes v pozícii korunného svedka. Proces pokračuje aj v najbližších dňoch.

Viac o téme: Viliam M.Špecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu