Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maskovaní lupiči, ktorí prepadávali banky: Klaus a Schwarzeneger pôjdu pred súd

Lupiči prepadávali banky v maskách Zobraziť galériu (3)
Lupiči prepadávali banky v maskách (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA - Pred štyrmi rokni otriasla Slovenskom správa o nezvyčajnom prepade banky. Lupiči boli maskovaní podobizňami českých prezidentov Zemana, Klausa či herca a guvernéra Kalifornie Arnolda Schwarzenegera. Polícia rozbehla po ozbrojencoch okamžite pátranie. O rok neskôr ale úradovali nebezpeční muži v maskách znova. Lupiči sú konečne za mrežami a o ich ďalšom osude bude rozhodovať súd.

Podľa policajnej hovorkyne Denisy Baloghovej polícia už ukončila vyšetrovanie prípadov lúpežných prepadnutí bánk z rokov 2012 a 2013. Ozbrojení muži, ukrytí za maskami známych politikov a ďalších osobností, si z bánk podľa polície odniesli minimálne 100 000 eur. "Táto trestná vec bola ukončená návrhom na podanie obžaloby," uviedla Baloghová. Strážcovia zákona v minulosti informovali o prepadoch viacerých bánk, ktoré mali mať na svedomí neznámi ozbrojenci v maskách českých prezidentov Zemana, Klausa či herca a guvernéra Kalifornie Arnolda Schwarzenegera.

Anton H.
Zobraziť galériu (3)
Anton H.  (Zdroj: TASR)

V októbri minulého roka polícia informovala, že v prípade prepadnutia banky v Smoleniciach v roku 2013 a lúpeže v banke v Modre v novembri 2012 sú obvinení Jozef R. a Anton H. Polícia vtedy uviedla, že v prípade dokázania viny hrozí mužom trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

O nebezpečných prepadoch sme v minulosti informovali. Muži v maskách prvýkrát úradovali v Smoleniciach v decembri 2011. O rok neskôr v Modre. V máji 2013 sa do Smoleníc vrátili. Posledný brutálny prepad zrealizovali v novembri 2013 v Senci, z banky si odniesli takmer 300-tisíc eur.  Jozefa R. zatklo policajné komando doma v Pezinku. Po jeho komplicovi, ktorý je tiež z Pezinka, Antonovi H. bolo vyhlásené mimoriadne pátranie

Maskovaní lupiči, ktorí prepadávali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR/PPZ)

Prepady s rovnakým scenárom

Nebezpečná skupina použitím rovnakých praktík prepadla banky v Bratislave a okolí, bolo to v decembri 2011, novembri 2012, máji a decembri 2013. Takmer pri každej lúpeži boli vyzbrojení samopalmi a na hlavách mali masky pripomínajúce tváre bývalého českého prezidenta Václava Klausa či hereckého hrdinu Arnolda Schwarzeneggera.

Ich záťahy sa vyznačovali rekordnými výškami lupov a načasovaním. Skoro vždy totiž lúpili krátko pred Vianocami a boli dobre informovaní o tom, kedy banky držia najviac peňazí. V decembri 2011 maskovaní lupiči prepadli pobočku VÚB banky v Smoleniciach, odkiaľ si vtedy mali vziať 71 tisíc eur. Hotovosť sa im podarilo vybrať nielen z pokladnice, ale aj z trezora. Do tej istej sa vrátili aj v máji 2013 a vystrašení pracovníci im vtedy vydali až 100 tisíc eur. Podobný scenár sa opakoval aj v Modre začiatkom novembra 2012, kedy si tí istí zlodeji odniesli z banky podľa polície vyše 50 tisíc eur. Neoficiálne informácie však vtedy hovorili až o 103 tisícoch eur. Rekordnú lúpež spáchali v novembri 2013 v Senci. Z pobočky VÚB banky na Námestí 1. mája si maskovaní muži, ozbrojení samopalmi a oblečení v maskáčoch zobrali neuveriteľných 300 tisíc eur

Viac o téme: KlausMaskovaní lupičiArnold Schwarzeneger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu