Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodinnej tragédii sa dalo zabrániť: Mirka (†42) vedela, čo ju čaká, policajt ju poslal na smrť

nebohí manželia Mirka a Tibor
nebohí manželia Mirka a Tibor (Zdroj: Foto: Facebook, TV Markíza)

STARÁ TURÁ - Obrovská rodinná tragédia, ktorá sa stala cez víkend v Starej Turej, otriasla Slovenskom. Tibor (†45) vystrelil na svoju manželku Mirku (†42) a potom zbraň obrátil proti sebe. Obaja zomreli. Na povrch ale vyplávali nové šokujúce skutočnosti. Ak by policajt konal, nešťastie sa nemuselo stať.

Ako sa nám podarilo zistiť, v osudný deň prišla okolo pol desiatej dopoludnia na políciu v Starej Turej nešťastná Miroslava s tvrdením, že sa jej manžel Tibor vyhráža smrťou a ona sa bojí o život. Podala trestné oznámenie. Uviedla, že manžel jej hrozí legálne držanou strelnou zbraňou a chce zabiť seba aj ju. Doplnila, že sa jej takto kruto vyhráža opakovane. "Oznámenie bolo prijaté o 9:30," píše sa v spise. Službukonajúci policajt si ženu vypočul, prijal trestné oznámenie a poslal ju späť domov. Slová vydesenej Mirky bral na ľahkú váhu, nepredpokladal, že otrasná hrozba sa naplní. 

O niekoľko hodín na to boli v pohotovosti záchranári a kriminalisti. Pri panelákoch našla obyvateľka dve telá v kaluži krvi. Svedkovia opísali, že videli po ulici utekať ženu, ktorú naháňal muž. Tibor na manželku vystrelil, zbraň následne obrátil proti sebe. Žena bola na mieste mŕtva, muž zomrel o pár hodín v myjavskej nemocnici. Obaja mali strelné poranenia v oblasti hlavy. "Podľa doterajších zistení, najpravdepodobnejšia verzia udalosti je, že v sobotu podvečer pred 17.00 hodinou na Hurbanovej ulici v Starej Turej, Tibor vystrelil do oblasti hlavy 42-ročnej Miroslave. V dôsledku toho bola Miroslava ihneď mŕtva," informovala hovorkyňa trenčianskych policajtov Elena Antalová a doplnila: "Doterajšie zistenia predbežne nasvedčujú tomu, že Tibor si strelné poranenie hlavy spôsobil sám, t.j, že strelné zranenie nebolo spôsobené konaním inej osoby. Na následky strelného poranenia muž podľahol v myjavskej nemocnici v sobotu 14. novembra o 21.00 hodine." 

Vzápätí konal generálny prokurátor

O šokujúci prípad sa bezprostredne začal zaujímať generálny prokurátor. "V súvislosti s tragédiou, ktorá sa stala v sobotu v Starej Turej, vydal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn, aby krajská prokurátorka v Trenčíne okamžite preskúmala spis a informovala generálneho prokurátora," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová a doplnila: "Krajská prokuratúra po preskúmaní konštatovala závažné pochybenie v postupe policajta. Závery preskúmania generálny prokurátor osobne prejednal s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorý si názor prokuratúry v celom rozsahu osvojil."

V prípade teda pochybil policajt. Ak by zasiahol bezprostredne rodinná tragédia sa nemusela stať. Po prijatí trestného oznámenia nekonal, vec prekvalifikoval na priestupok. O jeho osude teraz rozhodne Inšpekcia ministerstva vnútra. "Vyšetrovateľ preveruje, či si službukonajúci príslušníci policajného oddelenia Stará Turá v daný deň plnili služobné povinnosti a či sa nedopustili konania, ktoré by malo znaky niektorého z trestných činov. Z taktických dôvodov však nemôžeme aktuálny stav konania bližšie komentovať," potvrdila hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Keratová.

Zabíjala žiarlivosť

Motívom mužovho desivého skutku bola s najväčšou pravdepodobnosťou žiarlivosť. Podľa blízkych bol Tibor veľmi majetnícky. V osudný deň sa s manželkou pohádal, no v rozvodovom konaní neboli. Rodina, priatelia, blízki, ale aj široká verejnosť sa z tragédie nedokáže spamätať. Po nebohých manželoch ostali dve deti, 22- ročná dcéra a 17- ročný syn, s ktorými bývali v spoločnej domácnosti.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy a vo veci prečinu usmrtenia. Kriminalisti zaistili na mieste krátku guľovú zbraň, ktorá bude podrobená expertíznemu skúmaniu.

Viac o téme: TragédiaSmrťManželiaStará Turá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu