Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozor na podvodníkov: Preukazujú sa falošnými dokladmi a pripravia vás o všetko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa vydávajú za verejného činiteľa a preukazujú sa falošnými služobnými dokladmi. Podľa polície môžu zneužiť dôveru občana a následne páchať trestnú činnosť.

"Evidujeme prípady, keď sa podvodník vydával za pracovníka úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Pod zámienkou vykonania kontroly rodinného prostredia alebo kontroly zamestnávania u zamestnávateľa sa pokúšal dostať do obydlia alebo do firmy," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková. Ako spresnila, podvodník sa legitimuje falošným služobným preukazom, aby vyvolal dojem, že je pracovníkom predstieraného orgánu štátnej správy. V prípade, že sa dostane do obydlia, môže využiť  chvíľkovú nepozornosť alebo moment prekvapenia na krádež osobných vecí, cenností či hotovosti.

Polícia preto varuje občanov, aby boli pri kontaktovaní neznámymi osobami ostražití. "Je nevyhnutné, aby sa pracovník úradu práce, sociálnych vecí a rodiny pri požiadavke vstupu do príbytku preukázal preukazom štátneho zamestnanca, na ktorom je uvedené meno, fotografia, osobné číslo zamestnanca, podpis a pečiatka vedúceho služobného úradu," vysvetlila Mihalíková. Pri podozrení možno podľa je slov pracovníka požiadať, aby sa okrem predloženého služobného preukazu legitimoval aj ďalším osobným dokladom potvrdzujúcim jeho totožnosť. O príchode zamestnanca orgánu štátnej správy či iného verejného činiteľa je podľa hovorkyne občan oboznámený zvyčajne vopred, a to písomne alebo telefonicky. 

V prípade, ak majú ľudia skúsenosť s takýmito podvodníkmi alebo zaregistrovali ich pohyb vo svojom okolí, polícia žiada, aby bližšie informácie, ako aj okolnosti udalosti nahlásili na bezplatnom policajnom telefónnom čísle 158 alebo osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu