Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Daňovým podvodníkom klepli po prstoch: Obvinili až deväť ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deväť osôb obvinili vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry z daňovej trestnej činnosti. V dvoch prípadoch spôsobili škodu takmer štyri milióny eur. Za krátenie dane a daňový podvod im v prípade dokázania viny hrozí trest na sedem až 12 rokov. Policajti vykonali osem domových prehliadok a osem prehliadok iných priestorov. Zaistili listinné dôkazy, počítače a pamäťové médiá, ale aj niekoľko desiatok tisíc eur, či pečiatky rôznych firiem, ktoré už skúmajú kriminalistickí experti.

V prvom prípade figurujú 40-ročný Martin Š, o rok staršia Emília S., 27-ročná Elena P. a 25-ročný Martin S. Ako konatelia spoločností, ktoré reálne nevykonávali žiadnu podnikateľskú činnosť, podpisovali faktúry a dodacie listy. Ako informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, Martin Š., Emília S. a Elena P. ich potom predávali konateľom spoločností, okrem iných aj 39-ročnému Jozefovi Ž. a 40-ročnému Marcelovi B., ktorí, naopak, reálnu obchodnú činnosť vykonávali. Cena fiktívnych dokladov bola 2,5 percenta z celkovej fakturovanej sumy. Na ich základe si podnikatelia znížili vlastnú daňovú povinnosť v rozpore so zákonom. Skrátili daň z pridanej hodnoty o viac ako 57-tisíc eur a neoprávnene si uplatnili jej nadmerný odpočet vo výške takmer 370-tisíc eur, uviedol Slivka. Sudca akceptoval návrh na väzobné stíhanie troch obvinených. 

V druhom prípade 27-ročná Dáša K. založila viaceré obchodné spoločnosti dovážajúce mäso a štyridsaťdvaročný Emil D. zabezpečil tzv. "biele kone“, na ktoré mali firmy previesť. Cieľom bolo vyhnúť sa daňovej povinnosti spoločnosti tretieho obvineného 57-ročného Františka L. Podľa Slivku tá nakupovala mäso od vytvorených firiem len "papierovo“. Tovar mal následne dodávať ďalším subjektom. Došlo tak k skráteniu dane z pridanej hodnoty vo výške viac ako 3,5 milióna eur. V tomto prípade sú vo väzbe všetci traja obvinení. V budúcnosti nie je vylúčené trestné stíhanie aj ďalších osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu