Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Údajný boss sýkoriek doplatil na kamarátov: Borbélyho nabonzovali zrejme jeho vlastní!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: vbj)

BRATISLAVA - Jeden z posledných voľne sa pohybujúcich údajných bossov bratislavského podsvetia František Borbély je od minulého týždňa za mrežami. Počas prísne utajenej policajnej akcie ho zadržali spolu s kumpánmi. Kriminalistom sa podarilo rozložiť ďalšiu vetvu tzv. sýkorovcov. K podrobnostiam zatknutia sa na tlačovej konferencii vyjadril zástupca riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Martin Krčmárik.

Vďaka akcii, ktorá minulý rok v januári vyvrcholila zatknutím 13 členov gangu združeného okolo Františka Borbélyho, sa polícii podarilo zadržať ďalších členov z rozvetvenej štruktúry tejto mafiánskej skupiny. Napriek tomu, že Krčmárik to nechcel priamo potvrdiť, domnievame sa, že zadržanie Borbélyho bolo dôsledkom spolupráce s niektorými už predtým zadržanými členmi.

Polícia ešte v roku 2013 zaistila aj rôzne druhy drog - metanfetamín, pervitín a marihuanu, z ktorej by sa dalo vyrobiť približne 2000 dávok, ďalej zbrane a strelivo, ako aj 99-tisíc eur. Okrem drogovej činnosti sa Borbélyho chlapci zaoberali aj poistnými podvodmi. Zo všetkých týchto aktivít sa financovali veľké kšefty ďalších členov podsvetia, ktorí sú stále na úteku, väčšinou stíhaní za súvisiace zločiny.

Martin Krčmárik
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Proti všetkým osemnástim zadržaným bolo vznesené obvinenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny," povedal Martin Krčmárik z Národnej kriminálnej agentúry. Akcia, pri ktorej zadržali práve údajného bossa mafiánov v Bratislave, bola tento krát zameraná čisto na zaistenie osôb.

Ešte minulý týždeň v stredu okolo poludnia zadržala polícia na Panónskej ulici v Petržalke údajného šéfa bratislavského podsvetia Františka Borbélyho. V sobotu ho napokon vzali do väzby na návrh prokurátora, rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Údajný boss sýkoriek doplatil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: vbj)

Dôvodom zadržania bola drogová činnosť. Súd väzbu nariadil kvôli obavám z úteku, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. V rôznych svojich aktivitách však sebavedomý Borbély pokračuje ďalej.

Údajný boss sýkoriek doplatil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: vbj)

Údajný mafián si totiž rozbehol biznis rovno pred zákonodarným zborom. Podľa obchodného registra má Borbély podiel v kaviarni Coffe House pri parlamente. Podnik údajne funguje načierno a nie je skolaudovaný, čiže nemá povolenie na prevádzku.

Údajný boss sýkoriek doplatil
Zobraziť galériu (8)
S Borbélym a ďalšími obžalovanými už viac ako štyri roky prebieha aj iný proces, a to na Okresnom súde Bratislava III v kauze údajného vymáhania poplatkov od majiteľa dnes už neexistujúcej bratislavskej krčmy U Matúša na ulici Jaskový rad. V prípade je obžalovaných dovedna päť osôb. Najbližšie pojednávanie je naplánované na január budúceho roku.

Nástup k moci

Po zavraždenom zakladateľovi mafiánskej skupiny Miroslavovi Sýkorovi prevzali na rozličných stupňoch riadenia skupinu štyria jeho nástupcovia – v súčasnosti 50-ročný Róbert L. (alias Kýbel), ktorý je obvinený z desiatich vrážd a je dlhodobo na úteku. Potom Peter Čongrády (alias Čongi), ktorého zavraždili v roku 2004 v bratislavskej Petržalke, František Borbély a napokon Ladislav Bališ (alias Dlhý Laco). Jeho a ďalších jeho komplicov na jar tohto roku odsúdil Najvyšší súd SR na 25-ročný trest odňatia slobody za prípravu vraždy Martina H.

Údajný boss sýkoriek doplatil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: vbj)

Borbély je v podsvetí považovaný za jedného z troch posledných žijúcich bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov. Jeho meno sa objavilo aj v mafiánskych zoznamoch, ktoré pred rokmi unikli z polície. Borbély začínal súkromnou bezpečnostnou službou, ktorú pomenoval podľa svojho mena DKFB (Detektívna kancelária Františka B.). Istý čas sa venoval aj obchodu s cigaretami a gastronómii, svoje aktivity mal aj v USA, kde vlastnil rôzne nehnuteľnosti.

Údajný boss sýkoriek doplatil
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: vbj)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu