Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utýraná Lucka roky v bolestiach: Prokurátorka navrhla bezcitným rodičom trest 20 rokov!

Manželia Hrotákovi a nebohá Lucka
Manželia Hrotákovi a nebohá Lucka (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA - Ostrosledovaná kauza utýranej Lucky speje ku koncu. Prokurátorka navrhla 20-ročný trest pre manželov Alexandru Hrotákovú a Juraja Hrotáka. Obžalovaní sú z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Maloletú Lucku Luknárovú vystavovali surovým, bezcitným a brutálnym útokom.

"Ako asociálni, neprispôsobiví občania maloletej neposkytovali stravu, základnú lekársku starostlivosť, ani len povinné očkovanie. Toto všetko sa podpísalo na zdravotnom stave maloletej. Neustále ju bili a spôsobili jej minimálne päť druhov rozličných zranení. Spôsobili jej kruté a ničivé bolesti," uviedla to dnes vo svojej záverečnej reči pred Okresným súdom Bratislava 1 dozorujúca prokurátorka Krajskej prokuratúry v Trnave.

"Obžalovaní boli, ako dokázali znalecké posudky, s úbytkom sociálnych zábran," zdôraznila okrem iného prokurátorka. Navrhla, aby obžalovaní boli uznaní vinnými z obzvlášť závažného zločinu vraždy a uložený matke a otcovi 20-ročný trest odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia a zároveň trojročný ochranný dohľad.

"Pred súdom nebola preukázaná vina môjho klienta," uviedol jeden z advokátov. Obhajoba má zato, že ani priamym a nepriamym dokazovaním nebolo preukázané, že by sa Juraj Hroták "tak správal voči maloletej", dodal obhajca. Predtým pred čítaním záverečných rečí a po vypočutí dvoch svedkov a jedného znalca vyhlásil predseda senátu tohto nižšieho bratislavského súdu dokazovanie za ukončené.

Manželia sú stále vo väzbe

Alexandra a Juraj sú naďalej stíhaní väzobne. Na dnešné a na septembrové pojednávanie, ako aj v auguste, dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti. V septembri 2012 našla polícia telo maloletej Lucky v byte na bratislavskej Koceľovej ulici, v ktorom bývala so svojou rodinou. V tom čase bola približne tri roky po smrti. Polícia rok na to obvinila z obzvlášť závažného zločinu vraždy Alexandru Hrokákovú a Juraja Hrotáka, matku a otčima Lucky. Hroták bol doposiaľ už šesťkrát súdne riešený za rozličné trestné činy.

Doteraz si zase Luckina matka odpykala sedemmesačný trest za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtve dieťa a za pokus o vstup do cudzieho bytu na spomínanej Koceľovej ulici bez vedomia majiteľa. Neskôr ju polícia obvinila z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby.

Polícia už minulý rok v októbri prekvalifikovala trestné stíhanie Hrotákovcov z týrania blízkej osoby na obzvlášť závažný zločin vraždy. Polícia najskôr obvinila Juraja z týrania, neskôr v tomto prípade obvinila aj Alexandru. Otčim dievčatka sa chcel s prokurátorom dohodnúť a výmenou za priznanie dostať nižší trest. Bratislavská Krajská prokuratúra vypracovala dohodu o vine a treste, poslala ju na súd, avšak napokon ju na príkaz Generálnej prokuratúry SR stiahla. Zároveň bol vydaný pokyn na doplnenie dokazovania v prípravnom konaní, so zameraním aj na ustálenie právnej kvalifikácie skutku a preskúmanie primeranosti dohodnutého trestu. Vec následne až dodnes dozoruje Krajská prokuratúra v Trnave.

Hroták si v polovici minulého roka odpykal trest za inú trestnú činnosť. Alexandru zasa minulý rok prepustili na slobodu, keď si vo väzbe odpykala sedemmesačný trest, na ktorý ju pôvodne Okresný súd Bratislava II odsúdil za neoprávnené poberanie prídavkov na mŕtvu Lucku a za pokus o vstup do cudzieho bytu bez vedomia majiteľa. Matka však na slobode dlho nepobudla. Po prepustení z väzby ju zadržala polícia a obvinila ju z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu