Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do duše: V živote ste vždy dostali, čo ste chceli, to sa zmení!

Eva Varholíková Rezešová Zobraziť galériu (18)
Eva Varholíková Rezešová

BUDAPEŠŤ – Odvolací súd pre okolie Budapešti odsúdil dnes občianku SR Evu Varholíkovú na deväť rokov väzenia za dopravnú nehodu so štyrmi obeťami, ktorú v roku 2012 spôsobila na maďarskej diaľnici M3.

Trestný senát, ktorému predsedala sudkyňa Sarolta Stubeczky, tak sprísnil rozsudok prvostupňového súdu, podľa ktorého si mala Slovenka odpykať šesť rokov. 

Sudkyňa sa Varholíkovej prihovorila

Po detailnom zdôvodnení trestu deväťročného väzenia za dopravnú nehodu so štyrmi obeťami z roku 2012 sa dnes predsedníčka trestného senátu v Budapešti prihovorila k odsúdenej Varholíkovej nezvyčajným osobným tónom. Podľa jej slov roky väzenia Slovenke možno poskytnú príležitosť zhodnotiť, čo doposiaľ vo svojom živote spravila zle. Sudkyňa vyjadrila presvedčenie, že deti na ňu nezanevrú.

Stubeczky poznamenala, že ide iba o dohady, súd však podľa nej musel prihliadať aj na takéto aspekty. Poznamenala, že Košičanka v živote zrejme dostala všetko, po čom zatúžila, možno preto bola emotívna v situáciách, kedy niečo bolo pre ňu nedosiahnuteľné. "Tieto veci sa určite v budúcnosti zmenia," dodala.

Pojednávanie v kauze tragickej
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR)

Ten, kto podľa sudkyne spácha takýto závažný trestný čin, nesmie uvažovať spôsobom: "len aby som sa z toho nejako dostala", pretože potom stráca kontrolu nad svojim svedomím. "Teraz ste dostali trest, odsedíte si ho - určite vás ale po celý život bude sprevádzať trauma, že ste spôsobili smrť štyroch ľudí, avšak po prepustení na slobodu budete môcť urobiť zmenu vo svojom živote," povedala predsedníčka senátu.

Rezešová, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na maďarskej diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na mieste v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Miesto činu

Nehoda Rezešová

Rezešová môže byť prepustená po dvoch tretinách trestu. Sprísnili jej trest kvôli tomu, že súdny znalec Melegh Gábor, ktorý vypovedal v jej prospech, bol vylúčený z konania kvôli jej zaujatosti. Okrem toho dostala 8-ročný zákaz šoférovania. Sudkyňa uviedla, že Fiatka neporušovala predpisy a neobmedzovala Varholíkovú v jazde. Do výkonu trestu súd nariadil zarátať obdobie od 23. novembra 2013 do 2. decembra 2013, kedy bola Slovenka v domácej väzbe a od 3. decembra 2013 do dnešného dňa po vrátení do vyšetrovacej väzby. Z väzenia v prípade dobrého správania sa môže podmienečne dostať na slobodu v auguste 2018.

Za nehodu môže iba nezodpovedná jazda pod vplyvom alkoholu. Jedinou vinnou, kto nehodu zapríčinil, je teda Varholíková. V súdnej sieni si rozsudok vypočuli aj matka odsúdenej Eva Rezešová staršia a jej švagriná Eva Džodlová. Obe sa obliekli do čierneho ako keby čakali, aký verdikt ju čaká. Rezešová prijala rozsudok s vážnou tvárou.

Rozhodnutie súdu je konečné a vykonateľné. Po ukončení opustila sálu, niektrorí pozostalí obetí sa rozplakali. "Tento deň je najhorší v živote mojej klientky," opísal Rezešovej advokát. Počas súdu prehodnotila svoj život. Keď vyjde z väzenia bude to pre ňu ťažké, pretože jej deti budú dospelé. Sudkyňa spochybnila úprimnosť jej ospravedlnenia.

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: hirado.hu)

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: hirado.hu)

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)

Vývoj kauzy Rezešová

21. augusta 2012 - Občianka SR Eva Varholíková spôsobila na maďarskej diaľnici M3, na 44. kilometri v smere na Budapešť, nehodu. Približne o 04.00 h zozadu narazila do fiata, ktorý po následnom náraze do zvodidiel začal horieť. V osobnom aute značky Fiat Punto, do ktorého narazilo BMW so slovenským evidenčným číslom, zhoreli traja ľudia. Pri nehode, ktorú spôsobila žena za volantom BMW, štvrtý cestujúci fiata utrpel ťažké zranenie a ľahšie mala aj vinná vodička.

Slovenka na diaľnici M3, na 44. kilometri smerom na Budapešť, za volantom zrejme zaspala a zozadu narazila do fiata, ktorý po následnom náraze do zvodidiel začal horieť. Tri osoby v aute zhoreli; 54-ročnej žene sa podarilo z horiaceho vozidla vyliezť, utrpela však popáleniny druhého a tretieho stupňa, v kritickom stave ju previezli do budapeštianskej vojenskej nemocnice. Obete nehody vyslobodili z vraku hasiči po uhasení požiaru. Košičanka bola v čase havárie pod vplyvom alkoholu. Expertíza neskôr potvrdila, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu.

Slovenka Eva Varholíková Rezešová
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR)

23. augusta 2012 – Súd okolia Budína rozhodol o vzatí slovenskej občianky do vyšetrovacej väzby, väzba bola stanovená na dobu 30 dní; verdikt ešte nebol právoplatný. Súd odmietol návrh obhajcu na domácu väzbu a na prepustenie na kauciu. Verdikt súd odôvodnil možnou hrozbou úteku a schovávania sa podozrivej.

23. augusta 2012 – Počet obetí nehody, ktorú spôsobila Eva V., stúpol na štyri. V budapeštianskej vojenskej nemocnici podľahla zraneniam 54-ročná žena, ktorá ako jediná dokázala po nehode vyliezť z horiaceho auta, traja ďalší vo vraku vozidla zhoreli.

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: foto: archiv)

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: foto: archiv)

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: foto: archiv)

28. augusta 2012 – Občianka SR Eva V., ktorá čelila podozreniu zo spôsobenia nehody s bilanciou štyroch obetí, zostala vo vyšetrovacej väzbe. Rozhodol o tom v Budapešti na druhom stupni Tribunál okolia Budapešti. Odvolací súd pri verdikte v prípade vodičky potvrdil rozhodnutie vyšetrovacieho sudcu na prvom stupni. Podľa neho hrozil útek a schovávanie sa podozrivej.

30. augusta 2012 – Maďarská polícia zverejnila popis vodiča nákladného vozidla, ktorý mohol byť svedkom tragickej nehody slovenskej občianky Evy V. Podľa vyhlásenia veliteľstva polície Peštianskej župy sa počas vypočúvania svedkov objavili informácie, že k havárii, ktorá sa stala nadránom o 04.45 h, môže mať relevantné informácie maďarský kamionista. Medzičasom rodina Rezešovcov prostredníctvom obecnej samosprávy ponúkla rodinám zosnulých peniaze, ktoré však smútiaci odmietli.

Slovenka Eva Varholíková Rezešová
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR)

17. septembra 2012 - Svedok augustovej dopravnej nehody slovenskej občianky Evy V. v Maďarsku, po ktorom pátrala tamojšia polícia, konečne vypovedal a výrazne priťažil väznenej vodičke zo Slovenska. Svedok - vodič kamióna - vypovedal, že už niekoľko kilometrov pred osudnou nehodou sa dalo očakávať, že dôjde k nešťastiu. Asi desať kilometrov pred miestom havárie - pri čerpacej stanici - došlo k sporu medzi vodičkou BMW zo Slovenska a posádkou Fiata Punto pre uvoľnenie jazdného pruhu. Keď fiat napokon prešiel do iného pruhu, druhé vozidlo ho údajne tlačilo z cesty. Aj keď sa vodič fiata sťahoval až k samotnej krajnici, BMW ho vraj nasledovalo a neustále vytváralo naň tlak, až kým nedošlo k nešťastiu.

18. septembra 2012 - Zadržaná košická milionárka Eva V. zostala vo väzbe. Rozhodol o tom Okresný súd v Budapešti. Predĺžili jej vyšetrovaciu väzbu do 23. decembra 2013.

december 2012 - Slovenka Eva V. dala rodine zosnulých sumu okolo piatich miliónov forintov (17.140 eur) ako príspevok na pohreb. Rodina však uviedla, že bude požadovať od Evy V. náhradu majetkovej a nemajetkovej ujmy v celkovej výške 40 miliónov forintov (137.122 eur); príspevok poskytnutý na pohreb ale nebol súčasťou požadovanej náhrady.

14. februára 2013 - Maďarská polícia ukončila vyšetrovanie kauzy Slovenky Evy V.

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10. mája 2013 - Okresná prokuratúra okolia Budína prevzala od polície vyšetrovací spis s návrhom na vznesenie obvinenia Slovenky Evy V. Prokuratúre zaslalo veliteľstvo polície Peštianskej župy po oboznámení sa s jeho obsahom. Žena čelila podozreniu z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Podľa vyšetrujúcich orgánov bolo dokázané, že vodička bola pri nehode pod vplyvom alkoholu; išlo o významný moment, pretože obhajoba tvrdila, že Eva V. si z fľaše vodky v aute odpila vplyvom šoku až po havárii.

17. mája 2013 - Okresná prokuratúra okolia Budína vzniesla obvinenie voči Slovenke Eve V. Žena je obvinená z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: foto: archiv)

14. augusta 2013 - Slovenka Eva V. začala popíjať alkohol už 20. augusta 2012 - deň pred tragickou haváriou. Vo vyšetrovacom spise je uvedené, že Slovenka začala popíjať pivo a víno už okolo poludnia. Vo výpovedi však uviedla, že z fľaše vodky, ktorú našli v aute, sa napila až po nehode, pretože bola veľmi rozrušená. Vzorky krvi od ženy odobrali dvakrát a vzorku moču raz. Tri odbery preukázali rôznu hladinu alkoholu, pričom táto hodnota každým odberom stúpala. Podľa interného lekára Istvána Kóczána to znamená, že sa alkohol postupne vstrebával v žalúdku. Vyšetrovanie potvrdilo, že v krvi vodičky bolo v čase nehody 1,5 promile alkoholu, čo je stav strednej opitosti.

27. augusta 2013 - Súdny proces so Slovenkou Evou V. sa začal v budove Súdu pre okolie Budapešti. Obvinená v úvode pojednávania odmietla vypovedať. Vyhlásila iba, že ani v jednom z dvoch bodov obžaloby sa necíti byť vinnou. Obvinenú predviedli do budovy súdu v putách príslušníci väzenskej stráže. V rámci úvodného dňa pojednávania vypovedali svedkovia a súdni znalci.

29. augusta 2013 - Vypočutím ďalších ôsmich svedkov pokračoval proces so Slovenkou Evou V. Obhajca obvinenej Péter Novák navrhol ďalšiu expertízu, ktorá by prostredníctvom záznamu kamery z diaľnice vyvrátila obvinenie Evy V. z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

3. septembra 2013 - Vypočutím dopravných znalcov pokračoval proces so Slovenkou Evou V. na Súde pre okolie Budapešti.

5. septembra 2013 - Lekári urobili niekoľko chýb v procese zisťovania alkoholu v krvi Slovenky Evy V. Na Súde pre okolie Budapešti vypočuli v rámci štvrtého dňa pojednávania dvoch lekárov a záchranára, ktorí sa po nehode na maďarskej diaľnici M3 stretli ako prví s obvinenou Slovenkou. Z výpovedí vyplynulo, že síce viaceré testy preukázali vyše jedného promile alkoholu v krvi Evy V., ale dvaja lekári pri odbere krvi urobili viacero chýb. Prvý test, ktorý preukázal alkohol v organizme vodičky, urobil na mieste nehody policajt krátko po havárii.

Po prevoze Slovenky do nemocnice v Hatvane lekár nariadil najskôr röntgenové vyšetrenie, až potom jej odobral krv. Podľa sudkyne polhodinové zdržanie mohlo skomplikovať dokazovanie požitia alkoholu a viedlo k nepresnostiam. Jeden z ošetrujúcich lekárov vyhlásil, že pred odberom krvi a moču musel najskôr pacientku vyšetriť. V jej dychu necítil alkohol a správanie Slovenky bolo podľa jeho vyjadrenia konsolidované, aj keď tvrdila, že si nehodu nepamätá. Záchranár, ktorý zasahoval po nehode a previezol Evu V. do nemocnice, v správe uviedol, že síce jej dych nebol čistý, ale to mohlo byť spôsobené mnohými faktormi, napríklad aj zjedením cukríkov. V dôsledku silného dymu na mieste havárie to podľa jeho slov nebolo možné špecifikovať.

Exmanžel Evy V. Erik Fischer, ktorý mal vypovedať pred súdom, sa na pojednávanie nedostavil s odvolaním sa na zaneprázdnenosť. Sudkyňa nariadila jeho opätovné predvolanie spolu s ďalšími dvoma svedkami.

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR)


11. septembra 2013 - Ani štyria experti nevedeli na súdnom pojednávaní dokázať, že Slovenka Eva V. spôsobila v auguste 2012 nehodu pod vplyvom alkoholu. To, že Slovenka pila alkohol, je fakt. Ale či pred haváriou, alebo až po nej - ako to tvrdí ona - nie je jasné. Matka Evy V. zaplatila v týchto dňoch pozostalým štyri milióny forintov (13.358 eur). Išlo iba o zálohu, príbuzní obetí si totiž chcú uplatniť nárok na odškodnenie v rámci občianskeho sporu po ukončení teraz prebiehajúceho trestnoprávneho sporu.

13. septembra 2013 - Vodič kamióna, ktorý je svedkom číslo šesť v pojednávaní kauzy dopravnej nehody Slovenky Evy V., pred súdom v Budapešti vyhlásil, že niekoľko kilometrov pred haváriou vozidlo značky BMW so slovenským evidenčným číslom ohrozovalo v ľavom jazdnom pruhu pomalšie idúci malý fiat. Obhajca obvinenej Péter Novák zo záznamov diaľničnej kamery vyzdvihol skutočnosť, že fiat sa dvakrát priblížil k deliacej čiare vozovky bez použitia smerovky, čo síce neznamená, že v čase nehody nezapla smerovky, ale dokázať to bude možné iba veľmi ťažko.

25. septembra 2013 - Súd vytýčil ďalšie pojednávania. Súd okrem iného odmietol podanie obžaloby, ktoré sa týkalo žiadosti o novú lekársku expertízu. Súd tiež odmietol dve podania obhajoby, ktorá iniciovala zapojenie psychologického znalca do procesu a žiadala zverejnenie výpovede svedka Erika Fischera zo súdneho procesu na Slovensku v kauze umiestnenie dieťaťa obvinenej. Bývalého partnera obvinenej Fishera súd opäť predvolá vypovedať, v doterajšom priebehu procesu totiž súdnu výzvu neuposlúchol. Súd akceptoval požiadavku obhajoby, ktorá iniciovala ďalšiu technickú expertízu a rozhodol, že znalci musia vypracovať nový posudok s analýzou nehody.

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: foto: archiv)


21. októbra 2013 - Eva V. neuháňala v osudnom čase po diaľnici M3 sama. Išiel totiž za ňou autom jej vtedajší druh Lukáš Trnovský, ktorý mohol byť od nej vzdialený zhruba 30 kilometrov. Vyplývalo zo zoznamu hovorov v mobilnom telefóne Evy V. Muž jej priebežne volal: otázkou je, či naháňačka zohrala úlohu v havárii. Žena od 3.48 h s ním hovorila vyše jednej minúty a pravdepodobne vedela, že ide za ňou. Z lokalizácie ďalších iniciovaných, ale Evou V. neprijatých hovorov, vyplynulo, že Trnovský mohol byť za ňou vzdialený zhruba 25 kilometrov.

29. októbra 2013 - Prezentovaním nových posudkov s analýzou nehody pokračovalo pojednávanie kauzy dopravnej nehody Slovenky Evy V. Súd v rámci pojednávania vypočul znalcov po tom, čo v septembri akceptoval požiadavku obhajoby, ktorá iniciovala ďalšiu technickú expertízu. Súd nariadil vypracovanie nového posudku s analýzou nehody. Žiadosť o možnosť prepustenia na kauciu, prípadne uvalenie domácej väzby, ktorú predložila Slovenka Eva V., Okresný súd v Gödöllö zamietol. Ukončil sa proces dokazovania.
Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

19. novembra 2013 - Obvinená tesne pred pojednávaním nečakane doplnila svoju výpoveď a vyhlásila, že bezprostredne pred nehodou bola náhle oslepená. Maďarský prokurátor považuje obvinenie Evy V. za vlaňajšiu dopravnú nehodu za dokázané. Vyplynulo to zo záverečnej reči obžaloby. Tvrdenia vo výpovedi Slovenky Evy V. nemožno vnímať ako dôkaz, pretože obsahujú množstvo nepravdepodobných vecí. Vyhlásil to v záverečnej reči právny zástupca pozostalých štyroch obetí nehody Ádám Hantos.

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Sudkyňa prehovorila Varholíkovej do
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

22. novembra 2013 - Bola neprávoplatne odsúdená na 6 rokov a súd ju poslal do domáceho väzenia.

3. decembra 2013 - Rezešová opäť putovala do väzenia.

30. apríla 2014 - Pre zdravotné problémy ju museli previezť do väzenskej nemocnice.

22. júna 2014 - Súdny znalec si vyžiadal rekonštrukciu nehody na maďarskej diaľnici M3.

7. júla 2014 - Mal pokračovať súd. Odročili ho, pretože znalec chcel viac času na posudok.

11. septembra 2014 - Proces začal pred niekoľkými dňami. Dnes sa Rezešová dozvedela definitívny verdikt - 9 rokov za mrežami.

Slovenka Eva Varholíková Rezešová
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR)

Slovenka Eva Varholíková dala rodine zosnulých sumu okolo piatich miliónov forintov (17.140 eur) ako príspevok na pohreb. Rodina však uviedla, že bude požadovať od Evy V. náhradu majetkovej a nemajetkovej ujmy v celkovej výške 40 miliónov forintov (137.122 eur); príspevok poskytnutý na pohreb ale nebol súčasťou požadovanej náhrady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu