Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na procese s útočníkmi na exnámestníka daniarov odzneli záverečné reči

PREŠOV – Na Okresnom súde v Prešove dnes v procese s obžalovanými z útoku na bývalého námestníka Daňového riaditeľstva (DR) so sídlom v Banskej Bystrici Jána D. odzneli záverečné reči. V nich prokurátorka požiadala pre šiestich obžalovaných trest vo výške od 10 do 11 rokov, pre hlavného obžalovaného Milana Ch. trest 13 rokov.

Obhajca Milana Ch. označil dokazovanie za nedostatočné a požiadal o oslobodenie svojho klienta. Obžalovaný znova zopakoval, že si bitku neobjednal a skutok nespáchal. Oľutoval však iné skutky z minulosti, ktoré sa týkajú napríklad vyplácania nadmerného odpočtu DPH. Požiadal tiež o prepustenie z väzby. Sudca Okresného súdu o tomto rozhodne až po vynesení rozsudku. Ten by mal padnúť v utorok (2. 9.) o 15.00 h.

Okrem toho bol na pojednávaní dnes vypočutý hlavný svedok obžaloby,  ktorý potvrdil, že objednávateľom bitky exnámestníka DR bol Milan Ch. Ten požiadal o konfrontáciu so svedkom a do očí jeden druhého obvinili z klamstva. Svedok však zároveň priznal, že jeho pôvodná výpoveď, kde kryl Milana Ch., bola uskutočnená  potom, čo ho hlavný obžalovaný  požiadal o potvrdenie jeho neviny z objednania útoku.

Na otázky senátu, prokurátorky i obhajcov dnes odpovedal aj poškodený Ján D. a súdny znalec z odboru traumatológie. Poškodený odpovedal väčšinou na otázky týkajúce sa jeho zranení a dĺžky jeho liečenia, keďže hlavný obžalovaný ho obvinil z úmyselného predlžovania práceneschopnosti a spochybnil rozsah zranení.

Ján D. dnes vypovedal, že po dvojdňovej hospitalizácii v nemocnici odišiel domov na vlastnú žiadosť a zobral si dovolenku. Následky má dodnes, keďže pociťuje nielen bolesti ruky ale aj hlavy. Znalec jeho zranenia označil za stredne ťažké a nespochybnil dĺžku jeho liečenia. K trvalým následkom sa podľa neho musí vyjadriť znalec s iným zameraním, napríklad neurológ.

Exnámestníka Jána D. údajne napadli začiatkom novembra 2009 pred jeho rodinným domom, keď išiel vyniesť smeti. Dvaja zamaskovaní útočníci ho mali kopať a udierať pravdepodobne kovovou tyčou. Poškodený pri útoku utrpel zlomeninu lakťovej kosti, pomliaždeniny v bedrovej oblasti a poranenie hlavy.

Zo zranení sa liečil niekoľko týždňov. Okresný súd 19. júna 2013 uložil piatim obžalovaným trest odňatia slobody od 2 do 5 rokov a dvom  trest 18 mesiacov podmienečne. Voči rozsudku sa odvolala prokurátorka i niektorí obžalovaní. Krajský súd rozsudok zrušil a vrátil to na prešetrenie Okresnému súdu. Ešte na májovom pojednávaní prokurátorka požiadala o to, aby bol skutok rozšírený aj o vydieranie, kde je vyššia trestná sadzba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu