Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Colníci zhabali falošnú značkovú obuv a tričká za viac ako 100 000 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Colný úrad Trnava)

BRODSKÉ - Colníci v Brodskom pri dovoze tovaru odhalili 3830 napodobenín ochranných známok. Odhadovaná škoda týchto falzifikátov bola vyčíslená na 112.000 eur.

Kontrolovali dve zásielky - jedna pochádzala z Číny, druhá z Turecka. Určené boli na slovenský a český trh. Pri kontrole tovaru vzniklo podozrenie z porušovania práva duševného vlastníctva ochranných známok CROCS a Abercrombie & Fitch. Colníci preto zadržali 3460 párov záhradnej obuvi z plastu a 370 dámskych tričiek.

Svoje podozrenie colníci bezodkladne oznámili aj zástupcom majiteľov ochranných známok, ktorí potvrdili, že ide o falšovaný tovar. Práve oni teraz rozhodnú o ďalšom postupe. Majú možnosť vyjadriť sa, či súhlasia so zničením tovaru alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky. Informovala o tom dnes hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Švárna.

Pred zničením tovaru môže colný úrad rozhodnúť o bezodplatnom poskytnutí na humanitárne účely. No ako zdôraznila hovorkyňa, v každom prípade sa musí prihliadať na ochranu spotrebiteľa trhu, ako aj na prísne zdravotné kritériá, ktoré musí tovar spĺňať.

V prípade, že colný úrad zhodnotí, že tento tovar je vhodný na humanitárne účely, jeho ponuka bude pre verejnosť zverejnená na stránke www.financnasprava.sk formou tlačovej správy.

„Osobe, ktorá porušila zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže uložiť colný úrad pokutu od 50 do 67.000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia. Za opakované porušenie uloží colný úrad pokutu až do výšky 135.000 eur,“ dodala Švárna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu