Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obvinili podvodníkov s cukrom, štát mali obrať o takmer 1,7 milióna eur

Cukor
Cukor (Zdroj: vyšetrenie.sk)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil troch členov organizovanej skupiny zo zločinu skrátenia dane a poistného. Za podvodné obchody s cukrom podľa polície obrali štát o takmer 1,7 milióna eur.

Skupina pôsobila na území Trnavského, Bratislavského a Nitrianskeho kraja. Po policajnom záťahu vo Veľkom Mederi, Trsticiach, Galante a Horných Salibách policajti trojicu zadržali a zaistili listinné dôkazy ako faktúry, pokladničné doklady, pečiatky a pamäťové média súvisiace s trestnou činnosťou. Cukor dovážali z Českej republiky. Napriek tomu, že išlo o dodávateľov členského štátu EU, dodávateľské faktúry neboli riadne zaúčtované.

Ako informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, namiesto toho fiktívnymi účtovnými dokladmi, respektíve bez existencie reálnych účtovných dokladov deklarovali v daňových priznaniach iba nákup tovaru v tuzemsku. V prípade jednej spoločnosti išlo o iný spôsob trestnej činnosti. V daňových priznaniach na DPH síce priznali nadobudnutie tovaru z iného členského štátu EU, no daňovú povinnosť z jeho predaja v tuzemsku vykryli deklarovaním fiktívneho nadobudnutia tovaru od slovenských dodávateľov, dodal Slivka. Nepravdivými daňovými priznaniami tak došlo k skráteniu dane o takmer 1,7 milióna eur. Spracovaný bol návrh na ich vzatie do väzby. V prípade dokázania viny im hrozí trest na sedem až dvanásť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu