Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Šéfa 45-člennej zločineckej skupiny budú znovu stíhať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) znovu podal podnet na väzobné stíhanie na šéfa 45-člennej zločineckej skupiny. Ladislav P. už totiž vo väzbe bol, no prepustili ho. Keď polícia zistila, že sa snaží ovplyvňovať svedkov, navrhla ho vziať do väzby znovu. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

"Pokračujúcim vyšetrovaním policajti NAKA zistili, že Ladislav P. pôsobí na svedkov a spoluobvinených tak, že ich žiadal, aby nevypovedali a nespolupracovali s políciou," povedala Dobiášová. Obvinený tým podľa polície marí objasnenie prípadu. To bol dôvod podnetu na jeho vzatie do väzby, s čím sa stotožnili prokurátor aj sudca, informovala hovorkyňa.    

Ladislava P. zo Sobraniec obvinil vyšetrovateľ NAKA v roku 2012 z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, neodvedenia dane a poistného a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Ešte v roku 2007 spoločne s ostatnými obvinenými členmi podľa polície založili zločineckú skupinu, ktorá spolupracovala s ďalšími zločineckými skupinami z Česka, Maďarska, Poľska, Lotyšska, Írska, Rumunska a Ukrajiny.

"Ich cieľom bolo dosiahnutie zisku páchaním ekonomickej trestnej činnosti. Podľa policajných zistení, chceli od štátu vylákať finančné prostriedky na základe neoprávneného uplatňovania dane z pridanej hodnoty," informovala Dobiášová s tým, že vykazovali fiktívne obchody s rôznymi komoditami, napr. investičným zlatom, platinou, masívnymi dubovými podlahami, slnečnicovým olejom, ryžou, cukrom, autosúčiastkami, betonárskou oceľou a podobne.

Členovia skupiny mali takto spôsobiť štátu škodu viac ako 20 miliónov eur, daňovými úradmi bolo vyplatených necelých 16 miliónov eur. "Zvyšok, viac ako štyri milióny eur, sa podarilo reálne zachrániť a neboli im vyplatené," uviedla hovorkyňa. Na záver dodala, že Ladislav P. bol vzatý do väzby v deň obvinenia, z ktorej bol súdom o pol roka prepustený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu