Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za útok nožom dostal takýto trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: www.sundayworld.com)

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes potvrdil prvostupňový nepodmienečný trest sedem rokov odňatia slobody pre 25-ročného Františka Berkyho z Divína v okrese Lučenec. Berky kuchynským nožom presadzoval svoje argumenty voči 28-ročnému Jurajovi tak, že ho dva razy zasiahol nožom a spôsobil mu zranenia vyžadujúce si liečenie 40 dní.

František Berky s mladším bratom Radkom boli v polovici mája minulého roku na rodinnej oslave v Divíne, kam ich pozvala Františkova družka Romana. Počas popíjania alkoholu a zábavy, vrátane tanca, sa bratia dostali do slovnej a neskôr i fyzickej potýčky s hostiteľmi. Keď bratia odmietli na ich výzvu odísť, domáci privolali na pomoc suseda Juraja. Ten oboch nespratníkov vytlačil z domu von. Františkovi sa to nepáčilo a odbehol po nôž so slovami: „Ďuro, ty dnes zdochneš.“ Nožom s čepeľou dlhou desať centimetrov dva razy zasiahol Juraja do ľavého bedra a hrudníka. Podľa znalca údery boli zasadené veľkou silou a pri kolmom vedení zbrane mohlo dôjsť k prieniku do brušnej a hrudnej dutiny. V jednom prípade čepeľ noža zastavilo rebro. Juraj utrpel zranenia, z ktorých sa liečil 40 dní. V prípade, že by mal nôž iný sklon, mohol Juraj utrpieť ťažkú ujmu na zdraví. 

Okresný súd v Lučenci uznal oboch bratov za vinných z prečinu porušovania domovej slobody a Františka navyše zo zločinu ťažkej ujmy na zdraví v štádiu pokusu. Kým Radko dostal podmienečný trest jeden a pol roka, František za oba skutky sedem rokov nepodmienečne. 

Voči verdiktu sa odvolal iba František. Na odvolacie konanie neprišiel a krajský súd rozhodol v neprítomnosti. Bratia Berkyovci boli doteraz každý štyrikrát súdne trestaní. František navyše bol v roku 2009 odsúdený tiež za podobný zločin, keď nožom na chrbte zranil svoju bývalú družku Magdalénu. 
Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu