Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vraždu Valka má vraj na rováši mafia: Prečo nepadlo obvinenie?

Ernest Valko
Ernest Valko

BRATISLAVA - Za vraždou prominentného slovenského právnika, niekdajšieho predsedu československého ústavného súdu Ernesta Valka "stojí zrejme mafia". Uviedol to dnes na svojej internetovej stránke slovenský denník Pravda. Valko bol zavraždený vo svojej vile v Limbachu pri Bratislave v novembri 2010 a páchateľ alebo páchatelia dodnes neboli chytení.

"Verzií je stále platných viac, niektoré majú vyššiu relevantnosť z hľadiska dôkazov, ktoré sme získali, niektoré nižšiu," povedal dnes novinárom policajný prezident Tibor Gašpar. "Jedna z verzií je vážne relevantná, má dobré základy a snažíme sa ju verifikovať," uviedol. "Bolo by ale predčasné, ak by som to bližšie komentoval," doplnil s tým, že nechce, aby sa zmarili úkony, ktoré môžu spomínanú verziu potvrdiť.

Na svedomí ho má vraj zločinecká skupina

Podľa Pravdy má vraždu na svedomí zločinecká skupina, špecializujúca sa na vykrádanie sídiel boháčov na objednávku. Polícia podľa denníka teraz pracuje už len s jedinou verziou, podľa ktorej vražda advokáta nebola v pláne, malo ísť o lúpež a hlavne o odcudzenie údajov o advokátových kontách v cudzine. Ale Valko lupiča prekvapil a ten ho zastrelil. Kriminalisti tušia, kto zabíjal, ale kvôli nedostatku dôkazov nemôžu nikoho obviniť. 

"Problém vznikol pri prvej obhliadke domu po nájdení advokátovho tela, ktorá sa nevykonala dobre. Preto nastala dôkazná núdza. Keby sa páchateľa podarilo usvedčiť, skončil by vo väzení na dlhé roky," povedal denníku nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním. 

"Od začiatku tvrdím, že prípad stopercentne súvisel s Ernestovou prácou. V ten deň si niekto prišiel vziať niečo, čo priniesol Ernest domov," pripustil analytik Milan Žitný, ktorý býval Valkovým priateľom. Náhodnú lúpež vylučuje a na rozdiel od policajnej verzie si myslí, že lupič si na Valka schválne počkal. No netušil, že sa Valko ako skúsený karatista bude brániť.

Valko býval nielen ústavným právnikom, ale aj úspešným advokátom. Slušné honoráre mohol zarobiť v časoch, keď zastupoval štát alebo štátne firmy v sporoch o desiatky miliónov eur. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu