Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vianočná vražda expolicajta Vladimíra (†36): Horák dostal 15 rokov basy, trvá na nevine!

V pozadí Matej Horák, vľavo dole Vladimír Kriška Zobraziť galériu (2)
V pozadí Matej Horák, vľavo dole Vladimír Kriška (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA – Po štyroch rokoch od vraždy expolicajta Vladimíra Krišku (†36), ktorá sa stala na Vianoce vo vrakuňskom bare Hugo, padol konečne rozsudok. Prvostupňový súd uznal vinným Mateja Horáka (32) a odklepol mu za brutálny čin 15 rokov basy. Expolicajt zomrel násilnou smrťou. Po dvoch bodných ranách na bruchu a hrudníku, ktoré zasiahli životne dôležité orgány, vykrvácal. Zanechal po sebe milujúcu partnerku a vtedy len 4-mesačnú dcérku.

Na včerajšom pojednávaná Okresného súdu Bratislava 1 navrhovala pôvodne prokurátorka obžalovanému 16 až 17 rokov väzenia za obzvlášť závažný zločin vraždy. Vo svojej záverečnej reči po sekundách detailne analyzovala záznam z bezpečnostnej kamery z baru Hugo, ktorý bol zverejnený na minulom pojednávaní ešte začiatkom decembra. Vidno na ňom skupinku troch ľudí – dvoch mužov a jednej ženy ako spoločne vchádzajú do priestoru chodbičky, ktorá vedie k WC. Medzi nimi je obžalovaný Matej Horák. Po pár minútach z dverí vyšla skupinka spomenutých troch ľudí. Dvere ostali pootvorené. To už ostal nebohý Vladimír dopichaný na zemi. Po tom vidno ako obžalovaný opúšťa bar.

Zavraždený Vladimír Kriška so svojou vtedy tehotnou partnerkou Katarínou
Zobraziť galériu (2)
Zavraždený Vladimír Kriška so svojou vtedy tehotnou partnerkou Katarínou  (Zdroj: foto: archiv)

Potýčka s fatálnymi následkami sa zvrtla na mužskej toalete. Podľa znaleckých posudkov, Vlado zomrel na následky ťažkých poranení brucha a srdca a následné silné zakrvavenie .Podľa slov prokurátorky sa prítomnosť kokaínu na mieste činu nepodarilo preukázať.

„Neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by podporoval tvrdenie, že by mal obžalovaný Matej brať v ten večer kokaín. Na mieste činu sa žiadne drogy nenašli,“ argumentuje advokát obžalovaného JUDr. Adrián Kucek.

Vo svojej záverečnej reči obhajca navrhoval Horáka spod obžaloby oslobodiť. Tvrdil, že neexistuje jediný priamy dôkaz, ktorý by potvrdil, že jeho klient čin spáchal.

Za zmienku azda stojí výsluch MUDr. Tomašovitsovej, ktorá na druhý deň po tragédii ošetrovala obžalovaného Horáka. V lekárskej správe píše: „Pacient bol napadnutý neznámou osobou. Mal iba povrchové zranenia, a to na tvári škrabance v lícnej oblasti a opuchnutú hornú peru.“ Je teda zrejmé, že obžalovaný v osudnú noc mohol prísť s niekým do osobného kontaktu a následne do konfliktu.  

Po záverečných rečiach prokurátorky a obhajcu udelil sudca slovo obžalovanému: „Tragédia, ku ktorej došlo, je veľkým utrpením pre rodinu poškodeného. Bola tým postihnutá aj moja rodina, aj moja osoba, ale tvrdím, že som nevinný,“ uviedol Horák.

Zavraždený Vladimír bol podľa blízkych silný chlap. V polícii pôsobil ako kukláč a neskôr  v ochranke ústavných činiteľov dokopy šesť rokov. Podľa príbuzných a známych bol dobrý človek, nikdy neprichádzal do konfliktu. Neužíval drogy, pretože ich sám neznášal. Nebohý so svojou družkou Katarínou a ich vtedy len štvormesačnou dcérkou prišli po troch rokoch, čo žili v Austrálii, na Slovensko. Chceli potešiť svoju rodinu, a hlavne ukázať svoju malinkú dcérku. Pricestovali presne na Vianoce 24.12. 2009. Brutálny incident sa stal deň na to.

Na všetkých pojednávaniach bola prítomná aj jeho milujúca partnerka. Ťažkým vzlykom a plaču sa neubránila, keď sudca na minulom pojednávaní pristúpil k prehrávaniu videozáznamu, na ktorom videla svojho milovaného v posledných minútach života. „Neviem, čo mám na to povedať. Mohli sa pohádať, pobiť, ale nikto nemal právo siahnuť  môjmu Vladovi na život. Je to pre mňa hrozné,“ povedala Katarína. "Neprajem mu nič zlé, len to, čo mu patrí," uviedla pre Topky.sk po jednom z pojednávaní so slzami v očiach milujúca partnerka.

Obžalovaný bol po incidente (Vianoce 2009) 11 mesiacov v zahraničí, na Slovensku po ňom vyhlásili pátranie. Prihlásil sa až v novembri 2010, súd ho do väzby nevzal.

Včera ho prvostupňový súd uznal vinným a vymeral mu trest odňatia slobody v trvaní 15 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Práve kamerový záznam bol veľmi dôležitý pri rozhodovaní o vine. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, Horák sa odvolal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu