Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Zlodejov stále lákajú byty a chaty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V posledných rokoch zaevidovali policajti pokles vlámačiek s výnimkou vlámaní do bytov a chát. Vlani riešili celkom 11 855 prípadov, čo je o 1 029 menej ako rok predtým.

Minulý rok zaevidovali 1 742 vlámaní do bytov, takmer o 30 viac ako v roku 2011, najviac ich bolo v novembri a v decembri. Vykradnutých chatiek bolo 1 421, čo je až o 111 viac ako v predminulom roku, najviac v novembri a rozmohli sa aj začiatkom tohto roka až do júna.

Ako informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, opakujúcim sa dôvodom bolo ich nedostatočné zabezpečenie, zlodeji najčastejšie použili hrubú silu, vypáčili dvere či okná. Kradli všetko čo sa dalo speňažiť - šperky, peniaze a elektroniku. Z chát najčastejšie mizlo náradie a zariadenie. Niekedy hľadal nevítaný návštevník iba nocľah a odišiel nabalený s kompótmi alebo starým kabátom s gumenými čižmami používanými v záhrade.

Polícia odporúča majiteľom, aby investovali do kvalitných bezpečnostných dverí, prípadne závor a rôznych poistiek. Kľúče by nikdy nemali zostávať pod rohožkou či v črepníku. Doma by nemalo zostávať väčšie množstvo peňazí a cenností. K bezpečnosti osôb prispieva aj dobrá viditeľnosť vstupu do domu bez kríkov, stiahnuté rolety na oknách zase môžu byť pre zlodejov signál, že v byte nik nie je.

Po nasťahovaní sa do nového bytu je dôležité ihneď vymeniť zámky a aj počas neprítomnosti zabezpečiť pravidelné vyberanie pošty z poštových schránok. V prípade, že sme sa stali obeťami zlodejov, treba okamžite volať policajtov a dnu už nevstupovať, aby sa nezmarili stopy. V prípade ukradnutých platobných kariet, šekových či vkladných knižiek je zase treba informovať banku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu