Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dráma v Trenčíne: Opilec podpálil panelák, dievčatko zachránila hra!

Vyhorený byt v Trenčíne Zobraziť galériu (8)
Vyhorený byt v Trenčíne (Zdroj: foto: tv joj)

TRENČÍN - Na nezodpovednosť opilca doplatili susedia! Sobotňajší požiar jedného bytu v paneláku na najväčšom trenčianskom sídlisku vyhnal jej obyvateľov na balkóny, kde čakali na záchranu. Jedným z nich bol aj trenčiansky policajt, ktorý sa sám zaslúžil o záchranu jedného z najmenších obyvateľov, malého dievčatka. Nebyť jeho pohotovosti a odvahy, nešťastie mohlo mať oveľa horšie následky.

V sobotu v noci horel byt na treťom poschodí v jednej z bytoviek na najväčšom sídlisku v Trenčíne. Zrejme od cigarety ho podpálil na mol opitý 53-ročný Rudolf, ktorý v byte prebýval len vďaka dovoleniu jeho bývalej manželky. Vlastnú strechu nad hlavou nemal. Požiar a hustý, štipľavý dym zablokoval ľudí vo vlastných bytoch. Pomohol policajt, ktorý v bytovom dome býva, privolaní hasiči i záchranári.

Požiar v Trnave
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Požiar kvôli neuhasenej cigarete

Ako uviedla trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová: „Podľa vyjadrenia muža, ten zaspal s cigaretou a od ohorku sa chytilo zariadenie bytu. Túto verziu vzniku požiaru potvrdil aj zisťovateľ príčin požiarov. Požiar teda vznikol neúmyselne.“ Rudolfovi, ktorý požiar spôsobil, policajti v krvi namerali 2,98 promile alkoholu.

Požiar ohlásili krátko po siedmej v sobotu večer. Na mieste zasahovali ôsmi hasiči na troch vozidlách. Byt na treťom poschodí bol celý v plameňoch. Hustý dym sa valil po chodbách a schodisku. „Hasiči v dýchacích prístrojoch požiar lokalizovali a následne použitím troch prúdov ho likvidovali,“ informoval Marián Petrík, hovorca trenčianskych hasičov.

Na hasení požiaru sa okamžite bez okolkov spolupodieľali aj trenčianski policajti, všetci nezištne a obetavo pomáhali. Po evakuácii prítomných ľudí, hasiči prehľadali aj priľahlé byty. Požiar bol veľkej intenzity, preto hrozilo, že sa rozšíri.

Požiar v Trnave
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Hrdinský čin policajta

V tom istom dome býval aj trenčiansky policajt. Ten bol v čase požiaru doma aj s rodinou. Zacítil dym. Zistil, že z chodby pred bytom sa valí hustý, štipľavý dym. Ženu so synčekom a svokru dal na balkón a kázal im volať hasičov. Vyklonil sa z balkóna a videl, že na balkóne jedného z bytov stála mladá žena (susedka) s malým dieťaťom na rukách. Bola vystresovaná a bála sa. Mladá žena mala hysterický záchvat zrejme spôsobený panikou. Upokojoval ju, aby sa nebála, že na miesto už idú hasiči aj policajti.

Hasiči vyviedli z bytu malého synčeka policajta, spolu s jeho matkou a svokrou. Policajt ostal v byte a otvoril okná. Potom zabúchal na dvere susede, ktorú videl s dcérkou na balkóne. „Dievčatko zobral na ruky  a povedal jej, že si zahrajú hru, kto vydrží  bez dychu. Dievčatko sa na policajtových rukách nadýchlo a on ju vyniesol von a potom odovzdal matke,“ uviedla Antalová.  

Požiar v Trnave
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Zasahovali i záchranári

Do nemocnice previezli tehotnú manželku policajta a ich dvojročného synčeka. Našťastie sa nepotvrdili žiadne komplikácie. Okrem toho záchranári ošetrili aj ženu (24), ktorá z okna svojho bytu hystericky od strachu kričala. Bola intoxikovaná a nápor dymu neprežil jej papagáj. Podľa hovorcu bratislavských záchranárov Borisa Chmela: „Záchranári na mieste ošetrili troch ľudí. Všetci traja boli intoxikovaní splodinami požiaru. Dvojročného chlapčeka, ženu (24) a muža (53) previezli do nemocnice v Trenčíne. Muž bol intoxikovaný aj alkoholom.“

I napriek rýchlemu zásahu hasičov sa byt nepodarilo zachrániť, zhorel do tla.

„Polícia už začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecné ohrozenie. V prípade, že z prečinu všeobecného ohrozenia poverený príslušník obviní osobu a dokáže sa mu vina, hrozí mu trest odňatia slobody až na jeden rok,“ dodala Antalová

Škoda na zhorenom byte a vydymených ďalších priestoroch sa vyšplhala na 100 tisíc eur.

 

Požiar v Trnave
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: polícia)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu