Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Herec Cinkota chce na slobodu: Žiada, aby jeho prípad opäť otvorili!

Cinkota s manželkou Zuzanou
Cinkota s manželkou Zuzanou (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Boj nevzdáva. Herec Dušan "Cinki" Cinkota (42) sa už pol roka díva na svet spoza mreží väzenskej cely. S rozsudkom, podľa ktorého si má za drogovú trestnú činnosť odsedieť 8 rokov na tvrdo, však dodnes nesúhlasí a rozhodol sa prebojovať až na slobodu. Prvým krokom je žiadosť o znovuotvorenie prípadu, ktorú jeho právnik Jaroslav Penc v apríli poslal na Ministerstvo spravodlivosti.

Aj počas dlhých mesiacov v ťažkých podmienkach ružomberskej basy Cinkota nestráca silu bojovať za slobodu a hľadá cesty, ako dokázať svoju nevinu. Keď bol začiatkom decembra odsúdený za drogovú trestnú činnosť na 8 rokov, spustilo to búrlivú verejnú diskusiu o tom, či trest nie je pritvrdý. Jeho herecký kolega Andrej Hryc dokonca spísal petíciu, v ktorej pre Cinkiho žiadal prezidentskú milosť. Ostala však bez odozvy.

Cinkota sa teraz rozhodol bojovať na vlastnú päsť aj spoza mreží. Jeho obhajca Jaroslav Penc poslal na Ministerstvo spravodlivosti žiadosť o znovuotvorenie prípadu. "Podnet na podanie dovolania odsúdeného Dušana Cinkotu sme na ministerstvo spravodlivosti doručili v apríli poštou,“ povedal Penc pre denník Plus jeden deň.

Cinkota teraz spolu s obhajcom čaká na odpoveď z ministerstva. V liste žiadal, aby bol celý prípad opätovne prehodnotený. Znovuotvorenie prípadu však ešte neznamená zaručený úspech a prepustenie Cinkotu na slobodu. Podľa Penca je to však teoreticky možné.

Cinkotova drogová kauza

Cinkota po tom, ako ho začiatkom decembra minulého roka odsúdili v drogovej kauze na 8 rokov na tvrdo, zmizol bez stopy. Pátrala po ňom aj polícia, ktorá ho nenašla na mieste jeho trvalého bydliska. Tým, že sa sám prihlásil v bratislavskej väznici, sa vyhol navýšeniu trestu o dva roky. Na prvostupňovom súde Cinkota povedal, že na odhaľovaní drogovej trestnej činnosti spolupracoval s policajtom J. So spoluobžalovaným Havranom sa zoznámil na základe policajtovej požiadavky.

Jeho úlohou bolo nájsť miesto, kde sa drogy pripravovali, ako aj označiť "varičov". V deň zadržania mal u seba drogu, ktorú kúpil u Havrana v byte. Drogu mal odovzdať policajtovi J., zadržala ho však iná hliadka. Cinkota, ktorý už raz bol pre drogy odsúdený, komentoval rozsudok okresného súdu slovami "neviem a začínam pochybovať o tom, či som spravil dobre, že som sa na spoluprácu s políciou dal." Polícia odmietla, že by Cinkota približne 200 dávok pervitínu kupoval pod jej vedením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu