Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Okrádať štát sa nevypláca: Tomáš (26) dostal štyri roky za daňové podvody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody štyri roky a dva mesiace nepodmienečne za zločiny neodvedenia a skrátenia dane potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre Tomáša Mrkvana (26) zo Zvolena. Zločiny spáchal Mrkvan podvodným konaním pri fiktívnych obchodoch s ďalšími osobami so snahou získať neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH .

Mrkvan v roku 2010 s ďalšími osobami ako člen organizovanej skupiny na území Slovenska s previazaním na Českú republiku vytvorili obchodné spoločnosti. Tie si navzájom fiktívne dodávali neexistujúci tovar. Išlo o ventilátory, gravitačné mriežky, blokovacie krúžky a iný sortiment. Vzájomne si vystavovali objednávky, kúpne zmluvy, faktúry, dodacie listy a iné účtovné doklady, ktoré sa nezakladali na obchodovaní so skutočným tovarom. Snažili sa dosiahnuť ich uznanie príslušným správcom dane a o následné vyplatenie nadmerných odpočtov DPH. V jednom prípade by boli štát poškodili o dvestotisíc eur, v druhom sa im podarilo dosiahnuť vyplatenie DPH v sume 156-tisíc eur.

Mrkvan sa na súde ku svojmu konaniu priznal. Okresný súd v Banskej Bystrici pri zvážení poľahčujúcich okolností mu uložil nepodmienečný trest odňatia slobody štyri roky a dva mesiace. Voči tomu sa odvolal prokurátor, ktorý žiadal prísnejší trest. Odvolal sa i Mrkvan, ktorý si myslel, že vzhľadom na vek, doterajší bezúhonný život a priznanie je trest neprimerane prísny a mohol dostať aj podmienku.

Odvolací senát zamietol odvolania žalobcu i Mrkvana a prvostupňový verdikt potvrdil. Mrkvan sa na odvolacom konaní ospravedlnil zo zdravotných dôvodov, v opačnom prípade by ho sudca bol vzal hneď do výkonu trestu. Mrkvanovi ako konateľovi firmy Vertex súd tiež nariadil zhabanie peňažných prostriedkov vo výške 59-tisíc eur a na päť rokov mu zakázal vykonávať funkciu člena štatutárneho orgánu, prokuristu, prípadne zástupcu obchodnej spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu