Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

To je úlovok: Na čerpacej stanici odhalili 12 tisíc litrov nepravej nafty!

Colníci odhalili na čerpacej stanici takmer 12 000 litrov nepravej nafty Zobraziť galériu (3)
Colníci odhalili na čerpacej stanici takmer 12 000 litrov nepravej nafty (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Žilinskí colníci zaistili na čerpacej stanici v Tepličke nad Váhom (okres Žilina) takmer 12 000 litrov vykurovacieho a mazacieho oleja, ktorý motoristom predávali ako motorovú naftu. Dnes o tom informoval hovorca Colného úradu (CÚ) v Žiline Juraj Ihnatišin.

Vykurovací a mazací olej je podľa neho zdaňovaný omnoho nižšou sadzbou spotrebnej dane ako motorová nafta a ani zďaleka nedosahuje potrebnú kvalitu, ktorú pre motorovú naftu predpisuje norma. „Colníci zaistili celý obsah skladovacích nádrží. Predbežný daňový únik na spotrebnej dani zo zaisteného tovaru predstavuje zhruba 4600 eur. Prípad je ešte stále predmetom ďalšieho vyšetrovania a už teraz je zrejmé, že únik na spotrebnej dani bude niekoľkonásobne vyšší,“ uviedol Ihnatišin.

Upozornil, že nejde o ojedinelý jav, pretože žilinskí colníci zaznamenali aj niekoľko prípadov, kedy vykurovací olej ponúkali na predaj ako motorovú naftu priamo z dodávkových vozidiel formou podomového predaja.

„Podvody na daniach pri predaji benzínu či nafty zistili žilinskí colníci už v roku 2010. Vtedy na jednej z čerpacích staníc v meste Žilina zaistili 33.000 litrov pohonných hmôt. Expertíza ukázala, že čerpacia stanica predávala namiesto motorovej nafty zmes odpadov z ropných produktov. Ak si takúto 'motorovú naftu' motoristi načerpali do vozidla, riskovali vážne poškodenie motora. Voči zodpovedným osobám bolo začaté trestné stíhanie a CÚ im vtedy vyrubil uniknutú spotrebnú daň vo výške 12.810 eur, ktorú zaplatili,“ dodal hovorca žilinského CÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu