Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vnuk (17) dobodal svoju babku († 73), odsúdili ho na osem rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Na osem rokov odňatia slobody za vraždu starej matky odsúdil dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici mladistvého 17-ročného Andreja z tohto mesta. Ten sa k činu priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Súd ju schválil, čím sa stal rozsudok právoplatným, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Smrtiaci útok vnuka na 73-ročnú dôchodkyňu sa odohral 17. apríla predpoludním v jej banskobystrickom byte. Vnuk si od starkej prišiel požičať 250 eur, lebo ho vraj vydierajú. Starká odmietla a chcela podať trestné oznámenie. Na to vnuk vytiahol prinesený nôž a starú matku napadol. Zomrela na mieste činu a našli ju až na druhý deň. Bezprostrednou príčinou smrti bol šok z vykrvácania pri početných hlbokých bodno-rezných poraneniach chrbtice a krku. Páchateľa usvedčili predovšetkým trasologické stopy na mieste činu a iné dôkazy.

Vnuk sa k surovej vražde priznal a vyšetrovateľom ukázal, kde po čine zakopal vražedný nástroj a ďalšie predmety. Tiež sa priznal, že je dlhodobý konzument marihuany a fajčil aj pred skutkom. Z bytu obete nakoniec zobral desať eur. Andrej bol študentom strednej školy v Banskej Bystrici, z ktorej ho vylúčili v marci tohto roka. Babičku navštevoval sporadicky, údajne krátko pred tragédiou dostal od nej notebook.

Vo väzení musí Andrej absolvovať protitoxikomanické liečenie, pretože znalci u neho zistili závislosť od drog. Po skončení výkonu trestu sa musí podrobiť ochrannému dohľadu. Súd hneď nariadil aj výkon trestu. Mladý vrah si ho odpyká v Ústave na výkon trestu pre mladistvých.

Za obzvlášť závažný zločin vraždy hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. Mladistvému možno uložiť trest maximálne v polovici trestnej sadzby. V prípade, že sa prizná, je trest ešte nižší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu