Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sériu lúpeží má na svedomí tínedžer: Počas prázdnin si "zarobil" vyše 150 tisíc!

Pri jednej z lúpeží poskytla polícia Jakubov identikit
Pri jednej z lúpeží poskytla polícia Jakubov identikit (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA - Za tri mesiace si tínedžer z Bratislavy zarobil peniaze, ktoré by mu mohol závidieť nejeden jeho rovesník. Háčik je však v tom, že nelegálne. Polícia celé prázdniny pátrala po lupičovi, ktorí v hlavnom meste úradoval až šesťkrát. Ani v kútiku duše však zrejme netušili, že by ozbrojené lúpeže mohol mať na svedomí tínedžer. Bratislavčanovi Jakubovi S. (18) sa podarilo ulúpiť až vyše 150 tisíc eur!

„Vyšetrovateľ obvinil 18 ročného Jakuba S. z Bratislavy z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu lúpeže formou spolupáchateľstva,“ povedal pre Topky bratislavský policajný hovorca František Peczár. Tínedžer má na svedomí sériu šiestich lúpežných prepadnutí v hlavnom meste, pri ktorých neváhal použiť aj zbraň.

15. jún 2012 – Lúpiť začal mladík ešte pred prázdninami, keď si vyhliadol záložňu na Tomašikovej ulici v Bratislave. Pracovníčke sa vyhrážal, že použije zbraň a prinútil ju, aby mu vydala peniaze a šperky. Tá v obave o svoj život neváhala a mladému grázlovi dala to, čo žiadal. „Vydala mu finančnú hotovosť približne 625,-€ a zlaté šperkov (náramky, retiazky, prstene) v hodnote viac ako 9200,-€,“ uviedol hovorca. S bohatým lupom potom ušiel na dohodnuté miesto, kde ho čakal kumpán Simon a odviezol ho na neznáme miesto.

26. jún 2012 – Kubovi sa zrejme za pár dní podarilo nakradnuté peniaze minúť, a preto sa vybral na ďalšiu akciu, tentoraz s parťákom Denisom R. (17). Mladíci si naplánovali prepad ďalšej záložne na Fedinovej ulici. Pracovníčke sa opäť vyhrážal zbraňou a pýtal peniaze. „Poškodená z obavy o svoj život a zdravie vydala finančnú hotovosť vo výške viac ako 4.800,-€, šperky v hodnote viac ako 35.000,-€ a pánske hodinky v hodnote cca. 200,-€,“ uviedol Peczár. Z miesta sa obom podarilo utiecť.

27. júl 2012 – Mesiac a deň po tom, sa obaja mladíci vybrali do tej istej záložne a rovnakým spôsobom ulúpili peniaze a šperky. „Pracovníčka záložne mu vydala v obave o svoj život a zdravie finančnú hotovosť a šperky v celkovej hodnote viac ako 11.000,-€,“ povedal k tretiemu prípadu Peczár.

3. august 2012 – Tentoraz sa kriminálnik Jakub vrátil na začiatok svojich lúpežných dní a vylúpil záložňu na Tomašikovej ulici, v ktorej kradol už v polovici júna. „Vydala mu finančnú hotovosť a zlaté šperky v celkovej hodnote viac ako 34.000,-€,“ dodal hovorca. Tak ako aj prvýkrát, tínedžer ušiel na dohodnuté miesto, kde ho s autom čakal kumpán.

24. august 2012 – Jakuba už záložne omrzeli a plánoval pre zmenu zablúdiť do stávkovej kancelárie. Na zástavke MHD na Jungmanovej ulici si vyhliadol ženu, o ktorej vedel, že robí v stávkovej kancelárii. Pod hrozbou zbrane ju nútil, aby sa s ním vrátila do prevádzky a dala mu peniaze. Odvážnej žene sa však podarilo lupičovi ujsť. „Poškodenej sa podarilo od obvineného odtrhnúť a zastaviť práve okolo idúce motorové vozidlo,“ povedal hovorca. Kubo sa zľakol a z miesta ušiel.

Ako informoval policajný hovorca Peczár, Jakub S. spoločne s ďalším sú podozriví aj zo spáchania ďalšej lúpeže, ktorej sa mali dopustiť obdobným spôsobom koncom augusta 2012 v záložni v Trnave na Hlavnej ul., kde spôsobili odcudzením šperkov a finančnej hotovosti škodu vo výške najmenej 60 tisíc eur.

Polícii sa s pomocou poškodených podarilo sériu lúpežných prepadnutí objasniť a páchatelia skončili v rukách polície. „Obvinenému mladistvému Denisovi po preukázaní viny hrozí trest odňatia slobody na 10 – 15 rokov. Keďže sa v tomto prípade jedná o mladistvú osobu, tak sa jej trest skracuje na polovicu,“ uviedol Peczár. Avšak Jakub sa prísnemu trestu, keďže je dospelý, nevyhne. Za lúpeže mu hrozí až 15 rokov za mrežami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu