Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalšia bankomatová mafia ide pred súd: Gang za rok ulúpil vyše 135 tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Koncom septembra sa začne súd s jednou údajnou skupinou bankomatovej mafie, ktorá najviac operovala na strednom Slovensku v Banskobystrickom kraji, pričom jej aktéri pochádzajú z Trenčianskeho regiónu.

Táto skupina je menej známa, ako partia zo západného Slovenska, ktorej kauza je stále v prípravnom konaní. „Táto skupina vykrádala bankomaty klasickým spôsobom za pomoci karbobrúsiek, rozbrusovačov a brúsnych kotúčov,“ vysvetlil odlišný postup „Trenčanov“ riaditeľ Úradu osobitného určenia Peter

Prokurátor podal obžalobu na deväť ľudí vo veku od 30 do 35 rokov 21. júna na Okresný súd v Banskej Bystrici. Podľa doterajších zistení sa na vykrádaní bankomatov dovedna zúčastnilo 13 ľudí, pričom 10 z nich bolo súčasťou skupiny. Jeden človek počas vyšetrovania zomrel (prirodzenou smrťou), jeden si odpykáva trest za iný skutok v ČR a jeho prípad riešia samostatne. Dve osoby vystupujú v postavení korunných svedkov. „Mali postavenie stojky, monitorovali pohyb civilných osôb a príslušníkov polície v okolí automatov, ktoré chceli vykradnúť,“ uviedol Šufliarsky.

Podľa jeho slov mala skupina hierarchicky členenú štruktúru. Niektorí iba zabezpečili náradie, teda rozbrusovačky a rušičky. Ďalší boli stojkami – hliadkovali na začiatku a konci mesta, aby neboli pri vykrádaní bankomatov odhalení. Dvaja členovia skupiny sú podľa prokuratúry organizátori. Podľa prokuratúry sa prvý skutok, ktorý im pripisuje, stal 24. marca 2010 v Pliešovciach a posledný 18. apríla 2011 v Jelšave. Celková majetková škoda je 136 145 eur, o ukoristenie ďalších 57 320 sa pokúsili. Išlo o štyri prípady, pričom tri razy ich vyrušili prechádzajúci ľudia, raz policajti. Z deviatich obvinených sú štyria vo väzbe, hlavné pojednávanie sa začne 24. septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu