Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vláda Belize Mella v krajine nechce: Minister trvá na jeho vydaní!

Karol Mello
Karol Mello (Zdroj: San Pedro Sun)

SAN PEDRO - Po tom, ako dlhé dni od zadržania údajného mafiánskeho bossa Karola Mella belizejská vláda mlčala, v piatok konečne prehovorila. Podľa tamojšieho ministra pre prisťahovalectvo by mali väzneného Mella poslať späť domov. Informuje o tom 7newsbelize.com.

Minister Godvin Hulse prerušil mlčanie a médiám prezradil detaily o „vzťahu“ belizejskej vlády k zadržiavanému Mellovi. „Ako viete, podpísal som príkaz na vyhostenie po konzultácii s riaditeľom pre prisťahovalectvo, políciou a so všetkými ostatnými, ktorých sa prípad týka a dúfame, že sa domôžeme práva,“ uviedol minister.

Mellovi príkaz na vyhostenie belizejské úrady vydali ešte 16. júla, no napriek tomu naďalej zotrváva v miestnej väznici. Na otázku, prečo Mella nevyhostili v deň, keď ministrovi doručili príkaz, odpovedal: „Problém bol v tom, že Mellovo vydanie bolo podpísané o deň neskôr a jeho právnici ho odmietli vydať pomocou súdneho príkazu. Ak však niekto má trvalý pobyt na Belize a krajina, ktorej je občanom požiada o jeho vydanie, myslíme si, že by mal byť vydaný.“

Minister ďalej dodal, že pokiaľ ide o krajinu, s ktorou Belize nemá problém, nevidí dôvod prečo by jej občana nevrátili. Ako uviedol, ak by to bol občan Belize, ktorý by utiekol do inej krajiny a páchal tam zločin, tiež by ho chceli späť.

Príkaz na vyhostenie Mella z Belize bol deň po jeho doručení 17. júla pozastavený, kým ho nevypočuje súd. Údajný mafián totiž o sebe neuviedol pravdivé údaje, keď v krajine žiadal o trvalý pobyt. Na ďalšie rozhodnutie belizejskej vlády preto čaká za mrežami.

Karol Mello je jedným z obvinených z vraždy bratislavského bossa skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho alias Čongiho, ktorého zastrelili 9. septembra 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke. Rovnako tak čelí obvineniu z objednávky vraždy. Pri vyčíňaní jeho kumpánov v decembri 2004 v Moste pri Bratislave zomreli chlapec a žena. Pôvodne bol však útok namierený na expolicajta Juraja Gála, chlapcovho otca. Vyšetrovateľ ho obvinil aj z vraždy Jozefa Gudábu, ktorá sa stala v marci 2003.

Na úteku bol od novembra 2006. Zadržali ho 28. októbra 2010 v poľskom Krakove. Tamojšie justičné orgány ho na piaty raz vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli v apríli a sudca ho posadil do väzby. Bratislavský krajský súd 19. mája 2011 Mella pustil pre procesné chyby nižšieho súdu na slobodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu