Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zlodeji sa ulakomili na kanálové poklopy z cintorína

Zlodeji si z humenského cintorína odniesli sedem ťažkých zliatinových poklopov. Zobraziť galériu (9)
Zlodeji si z humenského cintorína odniesli sedem ťažkých zliatinových poklopov. (Zdroj: Ond)

HUMENNÉ – Pred niekoľkými dňami čakalo na návštevníkov mestského cintorína nepríjemné prekvapenie. Na okrajoch cesty, ktorá pretína celý areál tohto miesta posledného odpočinku, zostali po nájazde zlodejov kanálové vpuste bez poklopov.

Návštevníci cintorína neveriacky krútili hlavami nad konaním „dlhoprstých“. „Toto je ale už fakt silná káva! Ani úcta, ani pieta! Ukradnúť poklopy z kanálov na cintoríne, to kde my smerujeme?  Už tu kradli kvety, vence aj vázy, ale že niekto má toľko drzosti a príde pozbierať aj vrchnáky z kanálov! Predstavte si, že otvorený kanál  si nevšimne starší človek, alebo dieťa. Rovno sa tu na cintoríne zabije!“ rozčuľovala sa jedna zo žien, ktorá nás videla fotografovať „výsledky práce“ zlodejov.

„To nemohlo byť dieťa, ani sám dospelý. To určite musela byť nejaká banda lotrov, čo  pokradli toľko poklopov. Však to neváži kilo! Poklop nezoberiete len tak, pod pazuchu ako noviny a neodnesiete na druhý koniec mesta, do zberných surovín. Bývam hneď tu, na ulici pod cintorínom, ale nič podozrivé som nevidela. Hovorte mi čo chcete! Ale nikto ma nepresvedčí, že za tým nebudú naši rómski zberači šrotu. A určite to neodviezli na káre, ale na aute. Je to vrchol drzosti, “ krútila hlavou ďalšia zo žien, ktorá sa pri nás pristavila.

Celkovo sme napočítali sedem chýbajúcich kanálových vrchnákov. Správca cintorína Ladislav Kerlík v snahe predísť úrazom, hneď ako uvidel, čo sa stalo, prekryl otvorené vrchy kanálových zberačov betónovými prefabrikátmi a kusmi narezaných drevených dosiek. „Je jasné, že to nevyzerá esteticky, ale my tu náhradné poklopy aj tak nemáme. Hneď, ako sme krádež zistili, prikryli sme najprv kanály, aby do nich nikto nespadol. Dnes tu boli policajti od rána, spísali s nami záznam a medzitým sme skontrolovali vpuste na celom cintoríne. Povedzme si pravdu, ten kto nám poklopy ukradol, išiel na istotu,“ poznamenal správca cintorína.

Je jasné, že pracovníci humenských pohrebných služieb nemajú šancu zabezpečiť sústavnú kontrolu cintorína. Kvôli šetreniu sa osvetlenie už po 22. hodine vypína a žiadna strážna služba tam nefunguje. Cintorín je rozlohou pomerne veľký, zahŕňa vojenské pohrebisko aj urnový háj. Má tri oficiálne vchody, ďalší neoficiálny sa nachádza v zadnej časti areálu. Traja oslovení humenskí poslanci potvrdili, že o ukradnutých poklopoch už vraj vedia. Chcú o tom diskutovať na najbližšom zastupiteľstve, ale veľké šance na zvýšenie ochrany areálu nevidia. Kvôli škrtom v rozpočte na budúci rok neprichádza do úvahy strážna služba, ani kamerový systém. Jediným reálnym riešením by vraj bolo, keby sa areál cintorína kompletne oplotil. Pre návštevníkov by zostal  k dispozícii jediný vchod a brána na cintorín by sa uzamykala v určený čas. Lenže ani toto opatrenie nemôže s určitosťou zabezpečiť, aby aj zostávajúce kanálové poklopy nakoniec neskončili v zberných surovinách. S podobnými problémami zápasia mnohé mestá a obce.

Podľa starostov zo Zemplína je jedným z možných riešení, schváliť finančné postihy pre zástupcov zberní, ak vykúpia cestné dopravné značky, cestné alebo mostné zábrany a aj kanálové poklopy. Na podobnej báze to už na Slovensku funguje - ale v oblasti kontroly uskladnenia nebezpečných látok. Takúto kompetenciu zo zákona majú inšpektori z rezortu ochrany prírody a životného prostredia. Pri kontrole výkupu kanálových vrchnákov to však má jeden háčik. Kto by takéto kontroly na zberných dvoroch zo zákona vykonával a kto by kontrolórov zberných dvorov zaplatil? Starostovia tvrdia, že odpoveď je veľmi jednoduchá. Stačí si prelistovať štatistiky na jednotlivých úradoch práce a namiesto výhovoriek hľadať riešenia. Ako povedal jeden zo starostov, keby bola šanca reálne spočítať, aká je celková ročná škoda krádežou poklopov na celom Slovensku, možno by nad tým, niektorí kompetentní prestali mávať rukou.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu