Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

ŠOKUJÚCA SMRŤ úspešnej speváčky (†36): Patrila medzi najvplyvnejšie ženy sveta!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

KAPSKÉ MESTO - Vo veku 36 rokov zomrela juhoafrická afropopová speváčka vystupujúca pod menom Zahara. S odvolaním sa na jej rodinu o tom informovali zahraničné agentúry. Ako samouk sa Zahara vypracovala z chudobnej vidieckej rodiny na slávu a platinové platne.

Zahara, ktorej skutočne meno bolo Bulelwa Mkutakanaová, zomrela v pondelok. Jej rodina už v novembri oznámila, že bola Zahara hospitalizovaná. Dôvod ale neuviedla. „Bola čistým svetlom a ešte čistejším srdcom v tomto svete," uviedla smútiaca rodina vo vyhlásení.

Zahara
Zobraziť galériu (3)
Zahara  (Zdroj: profimedia.sk)

Narodila sa 9. novembra 1987 v dedine Phumlani vo Východnom Kapsku v JAR. Vyrastala na pesničkách, ktoré jej matka púšťala v rádiu a vďaka ktorým v sebe objavila lásku k spevu. Už v šiestich rokoch sa stala hlavnou speváčkou zboru nedeľnej školy.

Spevácku kariéru začala hraním na uliciach svojho rodného mesta. Hovorila, že nikdy neabsolvovala žiadne formálne hudobné vzdelanie a sama sa naučila hrať na gitaru.

Zahara
Zobraziť galériu (3)
Zahara  (Zdroj: profimedia.sk)

Jej debutový album Loliwe (Vlak) z roku 2011 sa stal dvojnásobne platinovou doskou a druhým najrýchlejšie sa predávajúcim albumom v JAR po rekordnej doske Memeza z roku 1997 Brendy Fassieovej, ďalšie ikony juhoafrickej hudby. V čase vydania albumu mala Zahara iba 23 rokov a nevyhla sa porovnávaniu s Fassieovou. Iróniou osudu je, že aj ona zomrela mladá vo veku 39 rokov.

Zahara získala 17 juhoafrických hudobných cien a v roku 2020 ju BBC zaradila medzi stovku najvplyvnejších žien sveta. Vydala štyri ďalšie albumy - jeden z nich bol trojnásobne platinový a jeden platinový. Spievala anglicky aj vo svojom rodnom jazyku xhosa a poslucháčov okúzľovala svojim hlbokým, precíteným hlasom.

Viac o téme: Zahara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu