Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruského režiséra uznali za vinného: TOTO je trest za spreneveru!

Kirill Serebrennikov Zobraziť galériu (9)
Kirill Serebrennikov (Zdroj: AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Moskovský súd v piatok uznal oceňovaného ruského filmového a divadelného režiséra Kirilla Serebrennikova za vinného v kauze sprenevery v obzvlášť veľkom rozsahu a následne mu udelil tri roky väzenia podmienečne. Podporovatelia umelca odsúdili verdikt za spreneveru ako politicky motivovaný. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Náprava Serebrennikova je možná aj bez skutočného väzenia," uviedla sudkyňa Olesia Mendelejevová a dodala, že uznávaný režisér bude mať zakázané dohliadať na akúkoľvek kultúrnu organizáciu.

Spolu s režisérom v kauze figurujú aj traja jeho kolegovia. V konaní ich kolegyne Sofie Apfeľbaumovej súd nenašiel zlý úmysel, informoval portál Meduza.io s tým, že ju síce uznal za vinnú z nedbanlivosti, no príslušnú pokutu zrušil pre uplynutie premlčacej lehoty.

Ruského režiséra uznali za
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: AP Photo/Pavel Golovkin)

Všetci obvinení - okrem Serebrennikova aj Jurij Itin a Alexej Malobrodskij - sa podľa vyjadrenia súdu dopustili podvodu - krádeže majetku inej osoby za zneužitia jej dôvery, pričom spáchanú organizovanou skupinou a v obzvlášť veľkom rozsahu.

Podľa súdu ide o spreneveru sumy 133 miliónov rubľov pridelených zo štátneho rozpočtu na projekty a rozvoj moderného umenia v Rusku.

Itinovi a Malobrodskému súd tiež udelil podmienečné tresty.

Ruského režiséra uznali za
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: AP Photo/Pavel Golovkin)

Serebrennikov a jeho kolegovia obvinenia odmietajú ako absurdné. Mnohí režisérovi prívrženci v Rusku vnímajú vznesené obvinenia ako trest za Serebrennikove názory na súčasné ruské vedenie. Jeho inscenácie - od drámy cez operu po filmy, zosmiešňovali lživé vyjadrenia z úst predstaviteľov štátnej moci, korupciu i rastúci konzervativizmus v ruskej spoločnosti.

Režisérovo zadržanie vyvolalo kritiku v umeleckých kruhoch v celej krajine. Zástupcovia ruskej umeleckej komunity opakovane žiadali prezidenta Vladimira Putina a ďalších najvyšších vládnych predstaviteľov, aby žaloba proti Serebrennikovovi a ďalším osobám bola stiahnutá. Režisérovi vyjadrili podporu aj mnohí zahraniční umelci.

Serebrennikovove filmové i divadelné diela mu vyniesli nielen vo Rusku, ale aj v zahraničí povesť kultového režiséra, súčasne však i nevôľu v Rusku - okrem iného pre jeho prístup k silne tabuizovaným témam vrátane homosexuality. Konzervatívne kruhy v Rusku totiž odmietajú Serebrennikovove práce ako dekadentné a nevlastenecké.

Ruského režiséra uznali za
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: AP Photo/Pavel Golovkin)

Viac o téme: Kirill Serebrennikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu