Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrela členka talianskeho módneho velikána: Carla Fendi (†80) firmu vyšvihla na vrchol

Carla Fendi Zobraziť galériu (3)
Carla Fendi (Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Vo veku 80 rokov zomrela v pondelok večer módna návrhárka Carla Fendi, ktorá spolu so svojimi štyrmi sestrami riadila svetoznámu taliansku módnu firmu. Vo vyhlásení to oznámil módny dom Fendi so sídlom v Ríme.

"Bola pre nás všetkých zdrojom inšpirácie a príkladom oddanosti, kultúry práce a citu pre krásu," uviedla firma Fendi. Príčina smrti nebola zverejnená. Podľa talianskych novín Corriere della Sera bola módna návrhárka "určitý čas chorá", postihol ju "sled pľúcnych komplikácií" a po prepustení z nemocnice skonala v pondelok večer vo svojom rímskom paláci.

Firmu Fendi založili v roku 1925, zo začiatku to bol obchod s koženým a kožušinovým oblečením. Nachádzal sa v centre Ríma. Sestry Fendiové, známe ako "päť prstov jednej ruky", ho zdedili po rodičoch a za pomoci slávneho nemeckého módneho návrhára Karla Lagerfelda ho zmenili na luxusnú značku.

Modeli poslednej kolekcie Fendi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Carla Fendi sa k firme pridala v 50. rokoch minulého storočia, zameriavala sa na vzťahy s verejnosťou a zaslúžila sa o úspech značky Fendi v Spojených štátoch. Francúzska spoločnosť LVMH, zameraná na obchodovanie s luxusným tovarom, prevzala kontrolu nad firmou Fendi v roku 2001, ale Carla v nej zostala a v roku 2008 ju vymenovali za doživotnú čestnú prezidentku.

V roku 2007 založila Nadáciu Carly Fendi s cieľom podporovať umenie, pričom sa stala hlavným podporovateľom festivalu Spoleto - medzinárodného festivalu divadla, opery, tanca a hudby, ktorý sa koná každý rok v historickom meste Spoleto v regióne Umbria.

Viac o téme: Carla Fendi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu