Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Eurovíziu zdolal mladý Portugalec Salvador: V ďakovnej reči dal krásne posolstvo

Salvador Sobral Zobraziť galériu (5)
Salvador Sobral (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Víťazom 62. ročníka Eurovision Song Contest, ktorý sa konal v ukrajinskom Kyjeve, sa stal portugalský spevák Salvador Sobral. Dvadsaťsedemročný rodák z Lisabonu triumfoval s piesňou Amar Pelos Dois, ktorá získala v sobotňajšom finále 758 bodov. Išlo o súčet bodov od profesionálnych porotcov a SMS hlasovania televíznych divákov zo všetkých 42 krajín, ktoré v aktuálnom ročníku súťažili. Pre Portugalsko je to vôbec prvé víťazstvo. Slovensko sa rovnako ako vlani nezúčastnilo.

"Žijeme v svete fastfoodovej hudby. Toto je víťazstvo pre hudbu, hudba nie je ohňostroj, hudba je pocit," uviedol po prevzatí trofeje Sobral, ktorého víťaznú pieseň zložila jeho sestra Luísa. Tá sa k nemu v závere večera pridala a skladbu zaspievali spolu. Luísa taktieť zastúpila svojho brata počas prvého týždňa nácvikov, keďže on mal zdravotné problémy.

Na druhom mieste skončil Kristian Kostov z Bulharska s piesňou Beautiful Mess (615 bodov) pred moldavským triom Sunstroke Project s piesňou Hey, Mamma! (374 bodov) na tretej. Do finále sa prebojovali zástupcovia 26 krajín, pričom Ukrajina, ktorá obhajovala vlaňajšie prvenstvo, skončila vďaka rockovej kapele O.Torvald a jej skladbe Time (36 bodov) až na 24. mieste. Horší výsledok dosiahli iba Nemecko (6 bodov) a Španielsko (5 bodov). Na budúci rok sa vďaka Sobralovmu triumfu bude finále Eurovision Song Contest konať v Portugalsku.

Viac o téme: EurovíziaEurovision Song ContestSalvador Sobral
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu