Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Erdoganovo Turecko sa otočilo chrbtom, s EÚ nemáme o čom debatovať!

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Press Presidency Press Service)

BRUSEL - Turecko sa počas vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana otočilo chrbtom k členstvu v EÚ. Aspoň zatiaľ to tak vyzerá, uviedol eurokomisár pre politiku susedstva a rokovania o rozšírení Johannes Hahn.

Eurokomisár v rozhovore, ktorý dnes zverejnila tlačová agentúra Reuters, pripomenul, že "každému je jasné, že prinajmenšom v súčasnosti sa Turecko vzďaľuje európskej perspektíve". Vlády členských štátov EÚ tvrdia, že integračný proces Turecka zlyhal, pričom za hlavný dôvod sa považuje Erdoganova snaha potlačiť opozíciu a jeho úsilie o čo najväčšiu koncentráciu výkonnej moci.

"Musíme zistiť, čo sa dá urobiť do budúcnosti a v akom druhu spolupráce môžeme pokračovať," povedal komisár. Hahn v tejto súvislosti priznal, že s tureckými partnermi nemal žiadne stretnutie na tému hospodárskych otázok od januára 2016.

Prístupový proces Turecka nie je oficiálne zmrazený, avšak poslanci Európskeho parlamentu minulý týždeň požiadali o prerušenie rokovaní medzi Bruselom a Ankarou. Veľká časť europoslancov upozorňuje, že Turecko už nespĺňa demokratické kritériá, aby mohlo byť považované za kandidáta na členstvo, a za súčasnej politickej situácie by už vôbec nemohlo byť plnohodnotným členom EÚ.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Hahn, keď upozornil, že obmedzovanie slobody tlače, masové zatýkanie a obmedzovanie občianskych práv znemožňujú Turecku splniť prístupové kritériá EÚ. Dodal, že o pravidlách EÚ nemožno vyjednávať a že Brusel nemôže "vymaniť ľudské práva" z rozhovorov s Ankarou. "Neexistuje žiadna verzia tureckej demokracie. Je tu len demokracia. Turci majú rovnaké práva ako Európania žiť v slobode," zdôraznil Hahn.

Turecko nemá s EÚ o čom debatovať 

Turecko "nemá o čom debatovať" s Európskou úniou, pokým ona neotvorí nové kapitoly vo rokovaniach o vstupe Turecka do tohto bloku. Vyhlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Európska únia iba pred dvoma dňami vyzvala Ankaru, aby poskytla jasnejšie signály, či má v úmysle splniť prístupové kritéria v oblastiach ako ľudské práva alebo právny štát.

"Nemáte inú možnosť, ako otvoriť kapitoly, ktoré ste doteraz neotvorili," povedal Erdogan. "Pokiaľ ich otvoríte, bude to úžasné. Pokiaľ nie, potom dovidenia!" odkázala Bruselu turecká hlava štátu. Turecko požiadalo o vstup do Európskej únie pred tridsiatimi rokmi, pričom samotné rokovania sa začali v roku 2005, napísala agentúra AP. Rozhovory o vstupe Turecka do EÚ sú však pomalým a zdĺhavým procesom. Vyjednávačom sa dosiaľ podarilo uzavrieť iba jednu z tzv. kapitol - o vede a výskume. Erdogan avizoval, že vo svojej krajine usporiada referendum, v ktorom sa majú občania vyjadriť, či si prajú pokračovať v prístupovom procese.

Sigmar Gabriel apeloval na EÚ a Turecko, aby prestali so vzájomnými ultimátami 

Na ukončenie vzájomných ultimát vyzval dnes šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel z etiópskej Addis Abeby Európsku úniu a Turecko. Reagoval tak na slová tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý pohrozil Únii ukončením prístupových rokovaní. "Môžem iba navrhnúť, aby sme prestali so vzájomnými ultimátami," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí, ktorý je na návšteve afrického štátu.

Gabriel súčasne pripomenul, že cesta krajiny polmesiaca do Únie je jasne daná kritériami, ktoré treba splniť ako predpoklad pre vstup. To, čo sa aktuálne deje v Turecku, nie je v súlade s týmito kritériami. Hosť z Berlína v Addis Abebe zdôraznil, že Brusel je otvorený ďalším rokovaniam, ktoré však podľa neho budú mať zmysel iba vtedy, ak aj Ankara bude signalizovať, že chce odstúpiť od konfrontačného kurzu. To, čo vidíme v súčasnosti, nás vpred nepohne, dodal.

Erdogan dnes vyhlásil, že Turecko "nemá o čom debatovať" s Európskou úniou, pokým ona neotvorí nové kapitoly v rokovaniach o vstupe Turecka do tohto bloku. "Nemáte inú možnosť, ako otvoriť kapitoly, ktoré ste doteraz neotvorili," povedal Erdogan. "Pokiaľ ich otvoríte, bude to úžasné. Pokiaľ nie, potom dovidenia!" odkázala do Bruselu dnes hlava tureckého štátu, a to na zasadaní parlamentnej frakcie vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Európska únia iba pred dvoma dňami vyzvala Ankaru, aby poskytla jasnejšie signály, či má v úmysle splniť prístupové kritéria v oblastiach ako ľudské práva alebo právny štát. Turecko požiadalo o vstup do Európskej únie pred tridsiatimi rokmi, pričom samotné rokovania sa začali v roku 2005. Vyjednávačom sa dosiaľ podarilo uzavrieť iba jednu z tzv. kapitol - o vede a výskume.

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu