Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žaloba na tvorcov seriálu Teória veľkého tresku: Toto je rozhodnutie súdu!

Predstavitelia seriálu Teória veľkého tresku Zobraziť galériu (6)
Predstavitelia seriálu Teória veľkého tresku (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Newyorský súd zamietol žalobu na tvorcov seriálu Teória veľkého tresku (2007) pre skladbu Soft Kitty. Pieseň je upravenou verziou veršovačky Warm Kitty, ktorú v roku 1937 vydala poetka Edith Newlin. Dcéry autorky v žalobe tvrdili, že zástupcovia Warner Bros. ich nepožiadali o súhlas s použitím piesne, a preto žiadali odškodné v nešpecifikovanej výške.

Okrem toho požadovali, aby súd tvorcom sitkomu zakázal pesničku ďalej používať. Producenti seriálu však v roku 2007 získali povolenie na používanie diela od spoločnosti Willis Music Co, ktorá ho publikovala v knihe Songs for the Nursery School (1937). Podľa žaloby sa ale zástupcovia vydavateľstva neskontaktovali s pozostalými Edith Newlin aj napriek tomu, že je v knihe uvedená ako autorka veršovanky. Súd teraz rozhodol, že žaloba nepreukázala vlastníctvo autorských práv na dielo.   

Tvorcami sitkomu o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, sú Chuck Lorre a Bill Prady. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari Jim Parsons (Sheldon), ktorý získal štyri ceny Primetime Emmy (2010, 2011, 2013, 2014) i Zlatý glóbus (2011). Okrem toho v sérii účinkujú Johnny Galecki (Leonard), Kaley Cuoco (Penny), Simon Helberg (Howard), Kunal Nayyar (Raj), Mayim Bialik (Amy) či Melissa Rauch (Bernadette). 

Viac o téme: Teória veľkého tresku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu