Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zomrel veľký klarinetový velikán Pete Fountain: Hrával pre štyroch amerických prezidentov

Pete Fountain Zobraziť galériu (3)
Pete Fountain (Zdroj: SITA)

NEW ORLEANS - Vo veku 86 rokov skonal v sobotu americký klarinetista Pete Fountain, ktorý bol jedným z najznámejších predstaviteľov džezovej scény v New Orleans, odkiaľ pochádzal. O jeho úmrtí informoval jeho zať a manažér Benny Harrell.

Príčina úmrtia nie je známa, no Fountain prekonal v posledných rokoch niekoľko cievnych mozgových príhod a absolvoval operáciu srdca. Naposledy vydýchol v jednom z hospicov v New Orleans. Pete Fountain, vlastným menom Pierre Dewey LaFontaine Jr. sa narodil 3. júla 1930. Na klarinet začal hrať už ako dieťa, pričom týmto spôsobom bojoval s chronickými respiračnými problémami.

Hudbou sa začal živiť už ako tínedžer, keď začal vystupovať v miestnych kluboch. Preslávil sa v 50. rokoch, keď často vystupoval v hudobnom programe The Lawrence Welk Show. Taktiež sa viackrát predstavil v The Tonight Show Starring Johnny Carson. Neskôr si založil v New Orleans vlastný hudobný klub s názvom French Quarter Inn a počas kariéry, ktorú ukončil až vo veku 83 rokov, hral pre štyroch amerických prezidentov a pápeža. Podieľal sa na vyše stovke albumov a vydal aj viacero vlastných singlov. 

Viac o téme: Pete Fountain
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu