Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Divná pocta pre Micka Jaggera: Pomenovali po ňom pravekého cicavca!

Mick Jagger Zobraziť galériu (10)
Mick Jagger (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Americkí a egyptskí paleontológovia na čele s Ellen Miller z Wake Forest University popísali nový druh prehistorického cicavca, ktorého pomenovali po frontmanovi britskej kapely The Rolling Stones Mickovi Jaggerovi.

Cicavec, ktorý žil pred 19 miliónmi rokov na území dnešného severozápadného Egypta, dostal vedecký názov Jaggermeryx naida, čo v preklade znamená Jaggerova vodná nymfa. Vedci sa rozhodli tvora po 71-ročnom spevákovi pomenovať pre jeho veľký pysk.

Fosílie Jaggermeryxa po prvý raz popísali už v roku 1918, no až tento rok po objave ďalších pozostatkov došli vedci k záveru, že ide o samostatný druh a následne ho pomenovali. Jaggermeryx bol kopytník z čeľade Anthracotheriidae, ktorý dosahoval veľkosť malého jeleňa a vyzeral ako kríženec chudého hrocha a dlhonohého prasaťa.

Púštna oblasť, v ktorej jeho fosílie našli, bola pred 19 miliónmi rokov ústím rieky plným mokradí a močiarov. Vedci si preto myslia, že Jaggermeryx trávil veľkú časť života vo vode, podobne ako dnešné hrochy.

Jaggermeryx je už tretím prehistorických živočíchom, ktorý dostal meno po Jaggerovi. Prvým bol v roku 1972 slimák Anomphalus jaggerius a druhým v roku 1995 trilobit Aegrotocatellus jaggeri. The Rolling Stones inšpirovali vedcov aj pri pomenovaní ďalších dvoch trilobitov.

Perirehaedulus richardsi dostal názov po gitaristovi Keithovi Richardsovi a Aegrotocatellus nankerphelgeorum zas po Nanker Phelge, čo bol umelecký pseudonym, ktorý The Rolling Stones používali v rokoch 1963 až 1965. Informácie pochádzajú z webstránky www.theguardian.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu