Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel uznávaný herec a režisér Richard Attenborough, známy aj z Jurského parku

Richard Attenborough si zahral aj vo filme Jurský park. Zobraziť galériu (4)
Richard Attenborough si zahral aj vo filme Jurský park. (Zdroj: youtube.com)

LONDÝN - Vo veku 90 rokov v nedeľu zomrel uznávaný britský herec a oskarový režisér Richard Attenborough, britskému BBC to oznámil syn zosnulého herca Michael.

Svoj profesionálny debut na javisku mal Attenborough vo svojich osemnástich rokoch. Počas svojej hereckej kariéry zažiaril napríklad vo filmoch Brighton Rock (1947), Veľký útek (1963) a neskôr v dobrodružnom filme Stevena Spielberga Jurský park (1993), Kráľovná Alžbeta (1998) alebo vo fantasy filme Jack a stonka fazule (2001).

Ako filmový režisér sa Attenborough preslávil najmä životopisným dokumentom Ghándí (1982), ktorý bol ovenčený ôsmimi oskarmi, zahrnujúc ocenenie za najlepší film a najlepšiu réžiu.

"Jeho herecký výkon vo filme Brighton Rock bol brilantný a jeho réžia v Ghándím úchvatná. Richard Attenborough bol jeden z velikánov filmu," napísal britský premiér David Cameron na Twitteri.

Attenborough bol podľa agentúry AP jednou z najznámejších tvárí na britskej umeleckej scéne, pričom sa objavil aj v mnohých hollywoodskych filmoch. Do povedomia verejnosti sa dostal aj vďaka svojmu zanietenému pôsobeniu v role veľvyslanca dobrej vôle pre UNICEF a pre svoje ďalšie humanitárne aktivity.

BBC pripomína, že herec strávil posledné roky svojho života v dome sociálnych služieb po boku svojej manželky. Attenborough bol posledných šesť rokov pripútaný na vozíček po páde zo schodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu