Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Film s hviezdami Hollywoodu v Číne poriadne zosekali: Hádajte, aké scény zmizli!

Práve takéto scény cenzorov iritovali Zobraziť galériu (6)
Práve takéto scény cenzorov iritovali (Zdroj: YouTube)

PEKING - Takmer 40 minút bolo vystrihnutých z nového hollywoodskeho filmu Atlas mrakov, aby bol "vhodný" pre čínsky trh. Ako dnes napísala agentúra AP, z filmu zmizli všetky homosexuálne i heterosexuálne milostné scény.

Film mal premiéru v Pekingu tento utorok, ale do kín v Číne sa dostane až od budúceho štvrtka. Oproti americkej verzii dlhej 172 minút čínski diváci uvidia len 134 minút - a žiadnu z vášnivých scén. K tomuto kroku sa cenzori rozhodli napriek skutočnosti, že čínski diváci na ich hlavu chŕlia čím ďalej, tým častejšie kritiku a mnohí si radšej stiahnu z internetu neupravené verzie filmov, než aby chodili do kina na ich oklieštenú podobu.

Snímok Atlas mrakov je filmovou adaptáciou románu Davida Mitchella a rozpráva šesť žánrovo odlišných príbehov, ktoré sa odohrávajú v rôznych časoch a na rôznych miestach od začiatku 19. storočia až po postapokalytickú budúcnosť. Hrá v ňom rad hollywoodskych hviezd, vrátane Toma Hanksa, Hugha Granta, Halle Berry či Susan Sarandon.

Posledným terčom necitlivých zásahov cenzorov sa stala bondovka Skyfall, ktorá mala premiéru v čínskych kinách v pondelok. Snímka bola v krajine uvedená s trojmesačným oneskorením a úplne vystrihnutá bola napríklad scéna, pri ktorej je zastrelený čínsky člen ochranky pri výťahu v mrakodrape v Šanghaji. Chýbajú tiež narážky na prostitúciu v Macau, ktoré je pod čínskou správou. Zmenené boli aj titulky tak, aby boli skryté narážky na mučenie zo strany čínskych bezpečnostných síl.

Čína zahraničné filmy pravidelne podrobuje cenzúre, aby odstránila obsah, ktorý považuje za mravne či politicky škodlivý. Nevyhli sa jej ani snímky ako Muži v čiernom 3, Mission: Impossible 3 alebo bondovka Casino Royale.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu