Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Prekvapenie pre princa Harryho: Bude z neho ruský cár?

Princ Harry Zobraziť galériu (5)
Princ Harry

MOSKVA - Ruský oligarcha Boris Berezovskij, žijúci v Londýne, navrhuje nastoliť v Rusku ústavnú monarchiu. Cársky trón by zveril princovi Harrymu, mladšiemu synovi následníka britského trónu princa Charlesa. Berezovskij svoj návrh zverejnil počas pravoslávnej Veľkej noci.

"Návrat panovníka na trón obnoví prerušený reťazec a stane sa symbolom znovuzrodenia Ruska," napísal Berezovskij na svojom blogu. V Harryho žilách vraj koluje viac ruskej krvi, ako v prípade posledného ruského cára Mikuláša II.

Harryho prababička pochádzala z rodu Romanovcov, ktorí vládli Rusku po tri storočia, v rokoch 1613 až 1917; o rok neskôr boľševici zavraždili zvrhnutého cára aj s celou rodinou. Zvyšní Romanovci žijú v cudzine.

Berezovskij podľa denníka The Moscow Times počíta aj so zriadením novej kresťanskej politickej strany, presadzujúcej návrat monarchie, premenu Ruskej federácie na konfederáciu či nastolenie právneho systému v britskom štýle. Svoju stranu však nehodlá úradne zaregistrovať, kým bude doterajší premiér a staronový prezident Vladimir Putin pri moci.

Putin považovaný za kľúčovú osobu ruského režimu začiatkom marca opäť vyhral prezidentské voľby a 7. mája sa tretíkrát vráti do Kremľa, kde má vďaka zmenám v ústave zotrvať najbližších šesť rokov - a nevylučuje, že v roku 2018 sa bude uchádzať o ďalší šesťročný mandát. Podľa kritikov režimu tak "monarchia" už bola v Rusku de facto nastolená.

Princ Harry, inak kapitán britskej armády, je vo vlasti považovaný skôr za kontroverznú postavu, pútajúci veľkú pozornosť bulvárnej tlače výstrelkami typu prezlečenie sa do nacistickej uniformy. Minulý mesiac ho armádne velenie vraj napomenulo, aby kvôli návštevám hostincov neprehliadal svoj výcvik pilota bojového vrtuľníka, inak sa nedočká ďalšej bojovej misie v Afganistane.

Harry je tretí v nástupníckej línii po svojom otcovi princovi Charlesovi a po staršom bratovi Williamovi. V roku 2008 bol po 26 rokoch prvým členom kráľovskej rodiny, ktorý sa zúčastnil bojových akcií. Predtým to bol počas vojny s Argentínou o Falklandské (Malvínské) ostrovy jeho strýko princ Andrew.

Berezovskij býval v ére prvého ruského prezidenta Borisa Jeľcina považovaný za všemocnú "šedú eminenciu" Kremľa, ale s Jeľcinovým nástupcom Putinom sa natoľko nepohodol, že pred prezidentovým hnevom musel utiecť do cudziny a dodnes je vraj v Kremli považovaný za úhlavného nepriateľa.

V Londýne sa Berezovskij teraz súdi s ďalším ruským oligarchom Romanom Abramovičom o miliardy dolárov, o ktoré ho vraj pripravil, keď ho v roku 2000 donútil predať pod cenu ropné akcie pod hrozbou, že ich inak prezident Putin vyvlastní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu