Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posledný film Mariána Geišberga (†64) mal premiéru: Slová kolegov vás dojmú... Takto si uctili zosnulého herca!

Marián Geišberg odišiel do hereckého neba. Zobraziť galériu (10)
Marián Geišberg odišiel do hereckého neba. (Zdroj: Jozef Barinka)

BRATISLAVA - Prešli takmer dva týždne, odkedy Slovensko navždy prišlo o skvelého herca a vždy duchaprítmného glosátora Mariána Geišberga (†64). Pred smrťou si ešte stihol zahrať v poslednom filme, ktorý mal svoju slávnostnú premiéru v stredu 21. novembra. Nielen kolegovia, ale aj diváci si zosnulého umelca uctili v kinosále.

Uzrela svetlo sveta. Rozprávka Čertovo pero, ktorá vznikla vďaka česko-slovenskej spolupráci, mala svoju premiéru. Kinosála jedného z bratislavských nákupných centier praskala vo švíkoch. Mnohí diváci, medzi nimi aj známe tváre, chceli vidieť posledný filmový počin zosnulého Mariána Geišberga. Mohli ho tak vidieť v úlohe otca Grétky (Judit Bárdos).

Marián Geišberg si zahral otca Judit Bárdos.
Zobraziť galériu (10)
Marián Geišberg si zahral otca Judit Bárdos.  (Zdroj: Topky.sk)

Kým sa film začal, nezabudli si prítomní uctiť pamiatku skvelého herca. Zaspomínali si na neho aj kolegovia, s ktorými spolupracoval práve na novej, čertovsky dobrej rozprávke. „Pre mňa to bolo krásne stretnutie, bolo to prvýkrát, čo som sa s ním stretol a šiel som s ním raz autom na pľac a po ceste sme sa rozprávali o všetkom možnom. O živote, o politike. Oceňoval som múdrosť a pokoj, čo z neho šli. A humor. Potom večer sme natáčali naše scény, prišiel za nami, dal si s nami cigaretku a rozprávali sme sa a bola zábava,“ opísal chvíle s Geišbergom Ondřej Beránek, český producent.

Marián Geišberg si zahral úlohu hostinského Špilku.
Zobraziť galériu (10)
Marián Geišberg si zahral úlohu hostinského Špilku.  (Zdroj: Topky.sk)

Slza v oku sa zaleskla nejednému divákovi, keď si zaspomínal slovenský koproducent, Patrik Paš. „Bol som rád, keď mohol účinkovať v tomto filme, mohol cez tú postavu, ktorú stvárnil, odovzdávať svoju múdrosť, svoju ľudskosť. Keď som za ním vybehol na Vychylovku, kde sa točilo, tak ma odchytil a bol som mimoriadne prekvapený, s akým zápalom začal diskutovať o tom, čo vieme spraviť preto, aby sme nejakým spôsobom korigovali veci verejné, čo vieme spraviť preto, aby sa naďalej podporovala kultúra. Tak sme si povedali, že dobre, stretneme sa na premiére, dáme si kávu a veci prediskutujeme," zaspomínal si.

S pohľadom venovaným Mariánovej fotke na plátne dodal: "Žiaľ, toto už splniť neviem. Ale minimálne viem naplniť to, že sme si povedali, že na premiére sa stretneme a som rád, že sa stretávame aspoň takto a že si budem môcť užiť radosť z tohto filmu aj prostredníctvom vašich reakcií."

Počas slov producenta a koproducenta bol Marián Geišberg aspoň takto prítomný.
Zobraziť galériu (10)
Počas slov producenta a koproducenta bol Marián Geišberg aspoň takto prítomný.  (Zdroj: Topky.sk)

Zosnulých si ľudia uctievajú minútou ticha. Pre herca je však veľkým zadosťučinením, keď dostane aplauz. A tak celá kinosála poslala zbohom do neba v podobe úprimného a silného potlesku človeku, ktorý mal na svet triezvy pohľad. Aj samotné kino si uctilo jeho pamiatku vystavenou fotografiou, pri ktorej horeli dve sviečky. Rozprávku Čertovo pero s Mariánom Geišbergom, Ondřejom Vetchým, Judit Bárdos, Lukášom Latinákom a Janom Cinom si môžete v kinách vychutnať od 29. novembra.

Viac o téme: Marián GeišbergČertovské pero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu