Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Filmový svet v smútku: Zomrela uznávaná slovenská herečka!

Věra Kubánková Zobraziť galériu (2)
Věra Kubánková (Zdroj: Bioscop)

PRAHA - Český a Slovenský filmový svet utrpel včera ťažkú ranu. Vo veku 91 rokov totiž zomrela herečka, ktorá pôsobila prevažne v Čechách, no bola rodená Slovenka, Věra Kubánková. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Kubánková sa narodila 22. júla 1924 v Košiciach. Svoju hereckú kariéru začala v Horáckom divadle v Jihlave, potom krátko pôsobila v divadle v Zlíne a od roku 1952 v pražskom Realistickom divadle. Na prelome 60. a 70. rokov bola oporou Divadla za branou režiséra Otomara Krejču. Posledné roky bola jej kariéra spätá s Divadlom Na Jezerce, ktoré smutnú správu oznámilo. 

"V Divadle Na Jezerce pôsobila nepretržite od roku 2005 a hrala v inscenáciách Lásky paní Katty, Petrolejové lampy, Ženitba, a naposledy v hre Komedianti. Na javisku Divadla na Jezerce oslávila pred dvoma rokmi 90. narodeniny a divadlo usporiadalo k jej životnému jubileu veľkú retrospektívnu výstavu. Česť jej pamiatke, nikdy na ňu nezabudneme," povedal riaditeľ tejto pražskej scény Jan Hrušínský. 

Pred filmovou a televíznou kamerou stvárnila Kubánková zhruba 40 úloh, ktoré však nikdy nedosiahli taký význam ako jej pôsobenie na divadelnom javisku; napospol išlo o vedľajšie a epizódne roly. Kubánková sa realizovala aj v rozhlase, kde sa podieľala na dramatizácii domácich i svetových literárnych diel, recitovala tiež poéziu. Neoddeliteľnou súčasťou práce Věry Kubánkovej bolo i jej dlhoročné pôsobenie v dabingu. Štyri roky pedagogicky pôsobila na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU). Satisfakciou za dlhoročný prínos do českej kultúry bola pre ňu Cena Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu (1999) a Cena Thálie za celoživotné majstrovstvo v divadelníctve (2006), sumarizuje webový portál Československá filmová databáza (CSFD.cz).

Viac o téme: Věra Kubánková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu