Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Elton John v Bratislave: Nacvičené gestá aj autogramiáda!

Gitarista Davey Johnstone a Elton John Zobraziť galériu (10)
Gitarista Davey Johnstone a Elton John (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Legendárny anglický hudobník Elton John v utorok po vyše siedmich rokoch opäť vystúpil v Bratislave. Na koncerte na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu predstavil 24 skladieb, z ktorých väčšina patrila k tomu najlepšiemu z jeho viac ako 40 rokov trvajúcej kariéry.

Niektoré piesne však fanúšikom v setliste predsa len chýbali. V slovenskej metropole muzikant vynechal napríklad single Can You Feel the Love Tonight a Circle of Life zo soundtracku k filmu Leví kráľ (1994).

Ešte predtým, než sa Elton John dostavil na pódium, sa pred publikum postavili Luka Sulic a Stjepan Hauser alias 2 Cello. Duo violončelistov zahralo zapĺňajúcemu sa štadiónu hokejistov Slovana covery Smooth Criminal od Michaela Jacksona, With or Without You od U2 a Highway to Hell od AC/DC. Päť minút pred ôsmou hodinou večer, teda päť minút pred oficiálnym začiatkom koncertu, sa k nim pridal samotný Elton John a spolu so sprievodnou kapelou spustili skladbu Saturday Night's Alright for Fighting z albumu Goodbye Yellow Brick Road (1973). Po nasledujúcej skladbe Bennie and the Jets povedal ľuďom v aréne, ktorá bola zaplnená do necelých dvoch tretín, že je rád, že je späť, pričom nezabudol spomenúť, ako je v Bratislave teplo.

Britský hudobník Elton John
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V rámci prvej tretiny koncertu ponúkol hudobník oblečený v typickom trblietavom oblečení piesne Grey Seal, Levon, Tiny Dancer, Mona Lisas and Mad Hatters, Philadelphia Freedom a Candle in the Wind, ktorá je najpredávanejším singlom v histórii. Tento hit by však vynikol viac, keby ho muzikant zahral a zaspieval sám, bez pomoci sprievodnej skupiny. Tá v utorok večer často prehlušovala zvuk klavíra a tiež Eltonov spev, čo bolo pri mnohých kúskoch rozhodne na škodu. Prvá polovica koncertu bola mimochodom výrazne slabšia ako tá druhá. Mohla za to dramaturgia s menším počtom veľkých hitov v prvej polovici, pomerne chladní diváci a v neposlednom rade istá odmeranosť samotnej hlavnej hviezdy, ktorú narušovali len nacvičené gestá smerom k publiku.

Elton John ako spevák a klavirista vynikol najmä vtedy, keď bol na pódiu sám. Jedným z vrcholov koncertu preto bola interpretácia dvojice hitov Nikita a Sorry Seems to Be the Hardest Word. Pri druhej menovanej síce kapela i vokalistky boli na pódiu, no úplne v úzadí. Po tejto piesni Elton John predstavil svoju skupinu. Najväčších ovácií sa dočkal bubeník Nigel Olsson, ktorý je po jeho boku od začiatku kariéry. Z vokalistiek vytŕčala najmä Rose Stone, známa ako speváčka formácie Sly and the Family Stone.

Britský hudobník Elton John
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Dvadsiatou piesňou večera bola balada Don't Let the Sun Go Down on Me, počas ktorej sa pred pódium nahrnuli desiatky fanúšikov. Lukratívne miesta na sedenie v prvých radoch tak ihneď stratili svoj zmysel. Postavili sa aj viacerí ľudia v hľadisku, ktorí si vzápätí mohli vychutnať klasiku I'm Still Standing. Nálada na štadióne bola odrazu úplne iná. V tanečnom duchu sa niesli aj skladby The Bitch Is Back a Crocodile Rock. Pri poslednej menovanej nechal Elton John po prvý raz a naposledy spievať i hľadisko.

Šesťdesiatpäťročného speváka následne prekvapili priaznivci pod pódiom, ktorí mu doslova vrazili pero do ruky a tak muzikantovi nezostávalo nič iné, než odštartovať improvizovanú autogramiádu. Po chvíli sa John odobral preč z pódia, aby si diváci mohli vytlieskať prídavok. Ten tvorila jediná pieseň - jeden z jeho prvých hitov - balada Your Song.

V európskom turné Greatest Hits Live, ktoré Elton John odštartoval 1. júna koncertom v nemeckom Wetzlari, bude hudobník pokračovať 12. júla koncertom vo švajčiarskom Locarne. Do konca júla sa ešte predstaví na niekoľkých koncertoch vo Švajčiarsku, Nemecku a Francúzsku. Od 7. septembra bude opäť vystupovať v Severnej Amerike.

Britský hudobník Elton John
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Elton John predal počas svojej viac ako štyridsaťročnej kariéry na celom svete vyše 200 miliónov kópií svojich nahrávok. Je tak jedným z najúspešnejších hudobníkov všetkých čias. Okrem množstva iných ocenení získal aj šesť cien Grammy, štyri Brit Awards, Oscara, Zlatý glóbus či divadelnú cenu Tony. V roku 1994 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Angličan má na svojom konte 29 sólových štúdiových albumov.

Zatiaľ posledným je nahrávka The Captain and the Kid z roku 2006. Predvlani na trh uviedol spoločný album s Leonom Russellom s názvom The Union (2010). Koncom roka 2010 sa spolu s manželom Davidom Furnishom stal otcom. Syna Zacharyho Jacksona Levona im porodila náhradná matka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu