Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Veža františkánskeho kostola bude znovu na vrchole

Pôvodne bola veža súčasťou Františkánskeho kostola v centre Bratislavy
Pôvodne bola veža súčasťou Františkánskeho kostola v centre Bratislavy

Komunitná nadácia Bratislava sa rozhodla vyzbierať dostatok peňazí, aby mohla byť zrekonštruovaná veža františkánskeho kostola v sade Janka Kráľa. Obnoviť ju pomôže verejná zbierka a Preteky kačíc.

Veža je popísaná sprejermi a stojí neďaleko nákupného centra a futbalového štadióna. Rekonštrukcia určite vzbudí medzi ľuďmi pozornosť a záujem o túto zaujímavú a nedocenenú pamiatku.

Gotická veža z františkánskeho kostola prežila viac ako päť storočí. Na petržalskej strane Dunaja sa ocitla už v roku 1897. História hovorí, že ju opatrne preniesli po tom, čo časti kostola poškodili zemetrasenia a prestavby, no šesťboká gotická veža zostala zachovaná. Jej statika bola ale narušená a hrozilo, že sa veža zrúti.

Legendy hovoria, že nádherná veža bola od začiatku obdivovaná, aj keď jej stavba nebola povolená. A za to si zaslúžila „trest“.

Františkánsky kostol je jedným z najstarších kostolov v Bratislave. Vysvätený bol ešte v 13. storočí. Františkáni boli po príchode do starej Bratislavy chudobná rehoľa a žili len z milodarov a plodov, ktoré si sami vypestovali. Keď im mešťania odkázali po smrti svoje majetky, zbohatli a chceli to dať svetu patrične najavo.

Napriek tomu, že mníšske rehole mohli podľa cirkevných regulí stavať na svojich kostoloch len drevené veže, vtedajší opát nechal na kostole postaviť kamennú vežu. Že jedna z najkrajších vtedajších veží v Uhorsku budí pobúrenie prišli opátovi povedať mnísi z iného františkánskeho kláštora. Opát si vypočul ich sťažnosť a sľúbil im, že dá veci do poriadku.

Keď sa mnísi išli prejsť večer k hradu, poslal na nich opát drábov a rozhodol sa „neprajníkov“ umlčať. Mníchov pochytali na opátov rozkaz do drevených sudov a spustili dolu do Dunaja. Keď sa na druhý deň mnísi pozreli na svoj kostol, zistili, že veža chýba. Duchovia mŕtvych mníchov, ktorí skončili v Dunaju ju preniesli cez rieku na pravý breh, kde medzi stromami stojí dodnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu